Dostupni linkovi

Rusija Hrvatskoj: Nadamo se da nećete odugovlačiti s nabavkom Sputnjika V


Ambasada Rusije u Hrvatskoj saopštila je danas da se nada da Hrvatska neće odugovlačiti s nabavkom ruske vakcine Sputnjik V, jer će u protivnom morati na nju da čeka.

Oni su to napisali na svojoj Fejsubuk stranici povodom, kako se navodi u objavi, brojnih pitanja hrvatskih medija i predstavnika javnosti u Hrvatskoj o organizaciji isporuke ruske vakcine.

U objavi se ističe da "trenutno ruska strana polazi od činjenice da je uspostavljen intenzivan kontakt između proizvođača vakcine i nadležnih tela Republike Hrvatske, a pre svega Ministarstva zdravstva".

"Ambasada izražava nadu da se rešavanje pitanja tranzicije prema praktičnoj primeni postignutih dogovora neće odugovlačiti", piše u objavi.

Uz to se dodaje da će u protivnom "hrvatske savetodavne službe biti prisiljene…da čekaju u redu, čekajući pristanak Evropske agencije za lekove (EMA) i Evropske komisije toliko dugo koliko će oni za to odrediti".

"Oduvek smo govorili da su život i zdravlje iznad svega, kao i da u snabdevanju lekovima za njihovo osiguranje ne može biti politike", ističe ruska ambasada u poruci Hrvatskoj.

Takođe se ocenjuje da je "važno udružiti napore za brzu pobedu u borbi protiv epidemije zbog koje stanovništvo gotovo cele planete ostaje zaprepašćeno".

Hrvatska agencija za lekove je u ponedeljak saopštila da je počela preliminarni pregled dokumentacije o ruskoj vakcini, ali da se zasad ne sprovodi postupak za vanredni uvoz, jer takav zahtev nisu primili.

U saopštenju je upozoreno se u postupku vanrednog uvoza ne može sprovesti celovita ocena bezbednosti, delotvornosti i kvalitete vakcine, pa je reč o krajnjoj meri koja se može aktivirati samo u slučaju da rizici nedostatka vakcina budu veći od rizika stavljanja na tržište vakcine koja nije odobrena u EU.

Pozivajući se na izvore u Vladi, hrvatski mediji su nedavno objavili da Hrvatska neće čekati odobrenje EMA-e, već da je dogovorila interventni uvoz ruske vakcine.

O toj mogućnosti govorio je i ministar zdravstva Vili Beroš, ali je premijer Andrej Plenković izjavio da će se, ipak, čekati odluka na nivou EU.

Beroš je početkom marta razgvarao s ruskim ambasadorom i tom prilikom pozvao rusku stranu da ubrza dostavu dokumentacije o vakcini koja je potrebna da bi hrvatski regulatator mogao da proceni njenu sigurnost.

Iz ruske ambasade su više puta izrazili spremnost za saradnju s Hrvatskom.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa zabeleženo 1.112 novoobolelih od korona virusa, što je povećanje od 45 odsto u odnosu na prošlu sedmicu, a umrlo je 17 osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Aktivnih slučajeva je 6.426, među njima 918 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 80. U protekla 24 sata oporavilo se 785 osoba, a testirano je njih 6.553.

Od početka epidmije, registrovano je 255.619 zaraženih, oporavilo se 243.450, a umrlo 5.743.

Do danas je ukupno testirano 1.461.537 osoba.

XS
SM
MD
LG