Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 508 zaraženih, šestoro preminulih od COVID-19


Vakcinacija u Podgorici
Vakcinacija u Podgorici

U Crnoj Gori je u petak potvrđeno 508 novih slučajeva infekcije korona virusom, a preminulo je šest oboljelih od COVID-19, saopštio je Institut za javno zdravlje

“Ukupan broj trenutno oboljelih je 8319, od početka epidemije je registrovano 86282 slučajeva infekcije, a preminulo je1184 osoba”, navodi se u saopštenju.

Bivši čelnici zdravstvenog sistema su 19. marta demantovali navode Ministarstva zdravlja Crne Gore, da je dio respiratora, koji su kupljeni u vrijeme njihovog mandata 2020. godine, bio neispravan.

Riječ je o 31 respiratoru za koje je kupovinu dogovorilo Nacionalno koordinaciono tijelo prethodne Vlade Demokratske partije socijalista za oko 600 hiljada eura, a dva su donirana.

Riječ je o spinu koji se koristi zbog toga što je Crna Gora druga zemlja u svijetu po broju oboljelih, a sedma po broju umrlih, kazao je bivši član Nacionalnog koordinacionog tijela Jevto Eraković.

"Netačno je da su aparati podijeljeni neispravni. Respiratori su testirani i u Kliničkom centru Crne Gore iako su prije toga testirani u Turskoj, a imamo kompletnu dokumetaciju”, rekao je bivši šef Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Ranko Lazović.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktorica KCCG Ljiljana Radulović su 18. marta saopštile da od 33 respiratora, koji su nabavljeni prošle godine, 17 respiratora u Kliničkom centru Crne Gore ne radi, te da ne postoji ugovor o kupovini i garancija.

Borovinić Bojović u decembru izabrana za ministarku u Vladi koju je izglasala aktuelna vladajuća većina predvođena Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA.

XS
SM
MD
LG