Dostupni linkovi

Raste broj zaraženih na Kosovu, zdarvstveni radnici se vakcinišu u Albaniji


U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 828 novih slučajeva korona virusa od testiranih 5.102 uzorka, saopšteno je u petak iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

U istom periodu je osam osoba preminulo od posledica COVID-19, dok je 744 pacijenata izlečeno.

Trenutan broj aktivnih slučajeva je 11.812.

Od početka epidemije na Kosovu je ukupno registrovano 80.621 slučaj infekcije, dok se broj smrtnih slučajeva povećao na 1.744.

Kosovo u poslednje vreme beleži porast novoinficiranih korona virusom, samo od početka ove nedelje je registrovano preko 2.500 pozitivnih slučajeva.

Inače, Kosovo je jedina zemlja u Evropi koja još uvek nije započela proces imunizacije. Očekuje se da će iz programa Svetske zdravstvene organizacije, COVAX, Kosovo dobiti 100.800 doza vakcina, kompanije AstraZeneca, ali još uvek nije precizirano kada će tačno one stići na Kosovo.

U međuvremnu, Ministarstvo zdravlja Vlade Kosova na dužnosti je saopštilo da će oko 60 zdravstvenih radnika biti vakcinisano protiv korona virusa u Albaniji, u gradu Kuks.

„Ministar (vršilac dužnosti ministra zdravlja Kosova, Armend) Zemaj obavestio je svog koleginicu, ministrku Ogretu Manastirljiu (Ogerta Manastirliu), o vakcinaciji za radnike koji su se doborovoljno prijavili“, kaže se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Albanija je ranije saopštila da na raspolaganju ima 100 doza vakcina protiv koronavirusa koje mozze da ustupi lekarima sa Kosova.

XS
SM
MD
LG