Dostupni linkovi

Premijer Velike Britanije će primiti AstraZeneca vakcinu kako bi uvjerio javnost da je sigurna


Britanski premijer Boris Džonson
Britanski premijer Boris Džonson

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Boris Johnson) primitće prvu dozu vakcine Oxford-AstraZeneca protv Covida-19, kako bi uvjerio javnost da je riječ o sigurnoj vakcini, objavio je u petak 19. februara BBC.

Pedesetšestogodišnji Johnson pozvao je ljude da se vakcinišu i rekao da nije došlo do "promjene" plana, uprkos padu opskrbe vakcinama.

Nekoliko evropskih zemalja treba nastaviti s upotrebom vakcine AstraZeneca nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) potvrdila da je "sigurna i efikasna".

Regulator je pregledao cjepivo usred straha od krvnih ugrušaka, ali rekao je da "nije povezano" s većim rizikom i da su koristi veće od bilo kakvih rizika.

Boris Džonson je rekao u četvrtak 18. marta na konferenciji za novinare da je vakcina AstraZenece sigurna, te da je važno da se svi vakcinišu kada dođu na red.

Džonson se i sam liječio u bolnici zbog infekcije Covid-19 u aprilu 2020. godine tokom prvog vala pandemije.

Profesor Kris Viti (Chris Whitty), glavni medicinski službenik za Englesku, rekao je da postoje izvještaji o malom broju ljudi koji se nisu pojavili na vakcinaciji zbog nakon kontroverze oko vakcine AstraZenece u Evropi.

On je rekao da očekuje da će se mnogi od njih odlučiti za vakcinaciju nakon "što uzmu vrijeme i razmisle”, dodajući da je Covid-19 i dalje "vrlo opasna bolest".

Premijer Džonson je rekao da je napredovanje Engleske u popuštanju ograničenja u svakodnevnom životu "nekontrolisano" zbog problema sa opskrbom vakcinama, gdje je iz Indije stiglo manje doza nego što se u početku očekivalo.

Često je bilo kašnjenja s programima uvođenja vakcina, rekao je i naglasio da indijska vlada nije zaustavila nikakav izvoz.

Profesor Neil Ferguson, sa Imperial College u Londonu, rekao je za BBC da posebno zabrinjavaju slučajevi koji se uvoze iz Francuske, gdje nivo zaraze raste.

Dodao je da je 5-10% slučajeva u Francuskoj bilo južnoafričke varijante korona virusa, što je zabrinjavajuće, jer bi moglo biti otpornije na trenutne vakcine.

Ferguson je sugerisao da dodavanje Francuske na "crvenu listu" zemalja, iz kojih dolasci moraju biti u karantinu u hotelu, ne bi bilo "praktično", s obzirom na količinu trgovine između Velike Britanije i Francuske.

Umjesto toga, rekao je da će biti potreban "dogovor po mjeri" za ublažavanje rizika, uključujući moguće testiranje dolazaka.

XS
SM
MD
LG