Dostupni linkovi

Oštra razmjena riječi SAD-a i Kine na razgovorima u Aljasci


Razgovori SAD-a i Kine u Aljasci
Razgovori SAD-a i Kine u Aljasci

Američki i kineski zvaničnici razmijenili su oštre riječi u prvim razgovorima na visokom nivou između admininistracije predsjednika SAD-a Joea Bidena i Kine, koji se održavaju u Aljasci.

Kineski zvaničnici optužili su SAD za podsticanje zemalja da "napadaju Kinu", a američki su rekli da je Kina "došla sa namjerom da se šepuri".

U razgovorima u Anchorageu sa američke strane učestvuju državni sekreter Antony Blinken i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan, a sa kineske su tu najviši zvaničnik za spoljnu politiku Yang Jiechi i ministar spoljnih poslova Wang Yi.

Blinken je na početku sastanka rekao da će SAD "razgovarati o svojim dubokim zabrinutostima zbog poteza Kine, uključujući Sinđijang, Hong Kong, Tajvan, sajber napade na SAD i ekonomske prijetnje" američkim saveznicima.

"Svaki od ovih poteza prijete poretku zasnovanom na pravilima koji održava globalnu stabilnost", rekao je Blinken.

Yang je u odgovoru optužio Washington za korištenje vojne moći i finansijske nadmoćnosti za represiju nad drugim državama, prenio je BBC..

"Time se zloupotrebljava nacionalna bezbjednost da bi se opstruisala normalna trgovinska razmjena i podstakle neke zemlje da napadnu Kinu", rekao je Yang.

U odnosima između dvije supersile vladaju najveće tenzije u posljednjih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG