Dostupni linkovi

Senat potvrdio Williama Burnsa za novog direktora CIA


 William J. Burns
William J. Burns

Američki Senat izglasao je dugogodišnjeg karijernog diplomatu Williama Burnsa za novog direktora Centralno obaveštajne agencije (CIA).

U retkom trenutku za duboko podeljen Kongres SAD između republikanaca i demokrata, izbor je potvrđen gotovo jednoglasno u Senatu.

Burns je bivši ambasador SAD u Rusiji i Jordanu, koji je više od 30 godina radio u Stejt departmentu i pod demokratskim i republikanskim predsednicima.

Prošlog meseca je na ročištu za potvrdu obećao da će Beloj kući dostaviti "neulepšane" obaveštajne podatke.

Na tom saslušanju, opisao je Kinu kao "najveći geopolitički test" za SAD i rekao da je Rusija i dalje predstavljala remetilačku i snažnu pretnju.

Ove nedelje su obaveštajne agencije objavile procenu koja pokazuje da su Rusija i Iran pokušali da utiču na ishod predsedničkih izbora u SAD 2020. godine, ali da se Kina nije mešala.

U najavi imenovanja Bernsa za direktora CIA, predsednik SAD Joe Biden nazvao ga je "izuzetnom diplomata sa više decenija iskustva na svetskoj sceni u održavanju naše zemlje bezbedne i sigurne".

"On deli moje duboko uverenje da obaveštajna služba treba da bude apolitična i da posvećeni obaveštajni profesionalci koji služe našoj naciji zaslužuju zahvalnost i poštovanje", dodao je Bajden.

Berns je zamenik bio američkog državnog sekretara u vreme kada je na toj funkciji bila Hilari Klinton (Hillary Clinton).

XS
SM
MD
LG