Dostupni linkovi

Tihanovskaja pokrenula online glasanje za podršku pregovorima u Bjelorusiji


Svetlana Tihanovskaja u Vilnjusu, Litvanija (18. mart)
Svetlana Tihanovskaja u Vilnjusu, Litvanija (18. mart)

Opoziciona čelnica Svetlana Tihanovskaja pozvala je Bjeloruse da iduće sedmice pokrenu "drugi talas protesta" i da glasaju putem interneta kako bi podržali pregovore s režimom Aleksandra Lukašenka uz posredovanje međunarodnih organizacija.

Tihanovskaja je u videoizjavi 18. marta rekla da se pokreće glasanje kako bi se pomoglo Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i UN-u da djeluju kao posrednici u krizi koja je izbila nakon što je Lukašenko proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora u avgustu 2020. usred optužbi za raširenu prevaru.

"Pokrećemo ovo glasanje kako bismo započeli razgovore s predstavnicima [Lukašenkovog] režima, koji su spremni razmišljati o budućnosti i donositi zrele odluke, umjesto da produžuju krizu do pune katastrofe, a takvih ima", rekla je Tihanovskaja koja se trenutno nalazi u Litvaniji, gdje se preselila iz sigurnosnih razloga nakon predsjedničkih izbora za koje su ona i njene pristalice istakli da je pobijedila.

Nazvavši se "vođom koju je izabrao bjeloruski narod" najavila je za 25. mart početak nove serije prodemokratskih protesta protiv Lukašenka. Tog dana obilježava se godišnjicu kratkotrajne Bjeloruske narodne republike koja je postojala nepunih godinu dana 1918.

Opisala je nedavnu Lukašenkovu javnu prijetnju upotrebom vojske protiv demonstranata "činom straha i očaja".

Više od 30.000 ljudi je privedeno, stotine pretučene, nekoliko ubijeno, a novinari su na meti vlade koja pokušava suzbiti protestni pokret.

Lukašenko, koji Bjelorusijom vlada od 1994. godine, opire se međunarodnim pozivima da odstupi.

XS
SM
MD
LG