Dostupni linkovi

Preminuo predsednik Tanzanije Džon Magufuli


Džon Magufuli
Džon Magufuli

Predsednik Tanzanije Džon (John) Magufuli preminuo je od srčanih problema, objavila je 17. marta potpredsednica ove države na televiziji, nakon neobjašnjivog odsustva šefa države, dužeg od dve nedelje.

"S velikim žaljenjem vas obaveštavam da smo danas, 17. marta 2021. u 18:00 časova, izgubili svog hrabrog vođu, predsednika Tanzanije, Džona Pombea Magufulija", rekla je Samia Suluhu Hasan.

Magufuli, koji potiče iz farmerske porodice, postao je predsednik Tanzanije 2015. godine.

Izabran je za drugi mandat 2020. godine, usred opozicionih optužbi za prevaru i zastrašivanje.

Svojevremeno hvaljen zbog svog beskompromisnog pristupa, ovaj lider je, međutim, postao kontroverzan posebno zbog svog odgovora na pandemiju korona virusa.

Pre nego što je postao predsednik, stekao je nadimak "buldožer" zbog vođenje programa za izgradnju puteva kao ministar rada, a kasnije je hvaljen zbog svog antikorupcijskog stava i izričitog protivljenja rasipanju novca.

Nakon što su su Tanzaniji zabeleženi slučajevi infekcije korona virusom, Magufuli nije podržavao ideju da ljudi ostanu u svojim kućama kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze.

Pozvao ih je da idu u crkve i džamije i da se mole.

„Korona virus, koji je đavo, ne može da preživi u telu Hristovom... Odmah će izgoreti“, rekao je Magufuli, pobožni hrišćanin, sa oltara crkve u glavnom gradu Dodomi.

Od juna 2020. godine, kada je zemlju proglasio da u zemlji više nema bolesti COVID-19, Magufuli se, zajedno sa ostalim najvišim vladinim zvaničnicima, rugao efikasnosti maski, sumnjao u delotvornost testiranja i ismevao susedne zemlje koje su uvele zdravstvene mere za suzbijanje virusa.

U Tanzaniji se u maloj meri sprovodilo testiranje na korona virus i nisu se pravili planovi za program vakcinacije, što je zemlju ostavilo van svetskih tokova, piše BBC.

XS
SM
MD
LG