Dostupni linkovi

Holandski premijer Rutte razgovara o formiranju nove vlade


Popularnost mu je opala poslednjih nedelja zbog oštrih mera protiv korona virusa: Mark Rute
Popularnost mu je opala poslednjih nedelja zbog oštrih mera protiv korona virusa: Mark Rute

Holandski premijer Mark Rutte počet će preliminarne razgovore o formiranju nove vlade nakon što sve projekcije ukazuju da je njegova stranka VVD osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima.

Prema rezultatima 63% prebrojanih glasova, Rutteova partija je na putu da osvoji 36 od 150 mjesta u donjem domu parlamenta.

Rutte je objavio novu koaliciju sa proevropskom strankom lijevog centra D-66, na čijem je čelu bivša diplomantkinja UN-a Sigrid Kaag, koja će prema projekcijama biti na drugom mjestu po broju glasova i dobit će 24 poslanička mjesta.

Analitičari navode da je rezultat izbora znak odobravanja načina na koji je Rutte vodio zemlju kroz pandemiju iako su stope zaraze i dalje visoke, a program vakcinacije spor.

Slobodarska stranka Geerta Wildersa je ostala bez nekoliko poslaničkih mjesta, kao i stranka Zelenih.

Rutte je premijer u tehničkom mandatu i na funkciji premijera je od 2010. godine. On je najavio da će mu prvi prioritet biti nastavak borbe protiv pandemije.

Rutteova popularnost je naglo porasla prošle godine kada se često pojavljivao na televiziji da bi predstavio rad Vlade na suzbijanju epidemije korona virusa.

Međutim, popularnost mu je opala posljednjih sedmica jer raste nezadovoljstvo građana zbog oštrih mjera protiv korona virusa. Od sredine oktobra su zatvoreni restorani, kafei i muzeji, a broj inficiranih je i dalje veoma veliki.

Padu popularnosti doprinijela je i ostavka cijele njegove vlade nakon što se saznalo da je poreska uprava pogrešno optužila hiljade roditelja za prevare u vezi s isplatama dječjih dodataka, zbog čega su mnogi zapali u velike dugove.

XS
SM
MD
LG