Dostupni linkovi

Abazović: Vakcine iz EU stižu u Crnu Goru 31. marta


Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je 17. marta da će “vakcine iz EU” stići u Crnu Goru 31. marta ne precizirajući o kojim se vakcinama radi.

On je to saopštio na Tviteru nakon sastanka sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheijem u Briselu, gde je 16. marta započeo trodnevnu posetu.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić saopštio je krajem januara da je Crnoj Gori odobreno je putem Covax programa 84.000 vakcina AstraZeneka.

On je kazao da se isporuka 25 do 35 odsto vakcina očekuje u prvom kvartalu, a ostatak u drugom kvartalu.

Prethodna vlada u tehničkom mandatu je u oktobru potpisala Sporazum kojim je Crna Gora pristupila Covax mehanizmu Svetske zdravstvene organizacije, koji podrazumeva da zemlja dobije zagarantovane doze vakcina, bez čekanja i naknadnog apliciranja, kad vakcina bude pronađena.

Sporazumom je previđena nabavka oko 250.000 doza vakcina čime bi bilo vakcinisano oko 20 odsto stanovništva.

U poslednja 24 sata u Crnoj Gori je umrlo još 18 osoba od posledica bolesti COVID-19, a registrovana su 553 slučaja infekcije.

Među zemljama regiona, Crna Gora ima najlošije uporedne rezultate u borbi sa epidemijom.

Sastanak Abazovića i Borela

Drugog dana zvanične posete Briselu, potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović se sastao i sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom (Josep Borell).

Kako je saopšteno iz Borelovog kabineta, evropski zvaničnik je ponovio snažnu podršku procesu pridruživanja Crne Gore EU i ohrabrio zvaničnike te zemlje da nastave da rade na programu reformi, posebno u oblasti vladavine prava, u korist svojih građana.

"Visoki predstavnik Borel pohvalio je dosadašnju snažnu posvećenost Crne Gore kontinuiranom usklađivanju sa pozicijama spoljne i bezbednosne politike EU i zahvalio toj zemlji na doprinosu misijama i operacijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU", navodi se u saopštenju.

Razgovarajući o saradnji između EU i Zapadnog Balkana u suzbijanju pandemije bolesti COVID-19, Borel je podsetio na paket pomoći EU za Zapadni Balkan u iznosu od 70 miliona evra koji je Evropska komisija stavila na raspolaganje za pokrivanje troškova doza vakcine nabavljenih iz država EU.

"EU ostaje posvećena podršci Crnoj Gori u borbi protiv korona virusa. Prošle sedmice, Evropska komisija je predložila da mobiliše blizu 200.000 evra dodatne podrške kako bi doprinela naporima Crne Gore da zaštiti javno zdravlje", saopšteno je iz kabineta Žozepa Borela.

Kako se navodi, dva zvaničnika su takođe razgovarala i o ekonomskom i investicionom planu vrednom devet milijardi evra za podršku dugoročnom oporavku regiona.

XS
SM
MD
LG