Dostupni linkovi

Vučić: Srbija neće dozvoliti da se ponovi pogrom



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da više ne može da se ponovi nasilje nad Srbima na Kosovu, kakvo je bilo 17. marta 2004. godine, jer će Srbija imati „odgovoran, jasan, ozbiljan“ odgovor.

Godišnjica tog događaja obeležena je skupom u beogradskom Narodnom pozorištu sa kojeg je Vučić poručio je da za pogrom ne može da postoji pitanje "zašto?", jer je nepotrebno i ne može da postoji razlog za obračun s čitavim narodom, za odmazdu protiv onih koji su drugačije vere i nacije.

Rekao je da se organizovano nasilje dogodilo pred očima međunarodne zajednice i da je učestvovalo više od 60.000 Albanaca. Kako je dodao, oni su svesno bili upućeni na Srbe.

"Paljenje kuća, uništavanje crkava preciznije od svega govori o namerama", naveo je Vučić i dodao da, ne samo da nije trebalo da bude Srba, nego nije trebalo da postoji bilo šta čemu bi mogli da se vrate.

"Ognjem i mačem, tako je trebalo da se završi sa Srbima na KIM", rekao je Vučić.

„Srbija više nije slaba, niti zemlja gubitnika, zemlja je koja ne preti, ali ne zaboravlja, spremna na razgovore, ali ne i na poniženje, hoće saradnju i kompromis, ali ne i konačna rešenja u kojima nema ni Srbije ni njenog naroda“, poručio je Vučić.

„Danas više ništa slično ne može da se desi bez odgovora Srbije - jasnog, ozbiljnog i odgovornog“, naglasio je on.

17. marta 2004. godine, prema ocenama međunarodne zajednice a, dogodilo se najveće etničko nasilje na Kosovu posle ulaska međunarodnih vojnih i civilnih snaga, 1999. godine.

Povod je bilo je davljenje trojice albanskih dečaka dan ranije iz sela Čabra koje se graniči sa srpskim selom Zupče kod Zubinog Potoka.

U kosovskim medijima optuženi su Srbi da su nesrećnu decu navodno pojurili sa psima u reku.

Tadašnji portparol UNMIK policije Derek Čepel (Dareck Chappel) je kasnije demantovao da su albanski dečaci nastradali bežeći od Srba.

Ipak, to nije zaustavilo napad ekstremnih albanskih frakcija širom Kosova.

Ubijeno je osmoro Srba i 11 Albanaca – koji su stradali u obračunu sa američkim i francuskim trupama KFOR-a koji je pokušavao da zaustavi nasilje.

Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 meseca do 16 godina. Ipak, do danas nisu otkriveni nalogodavci za ovo, kako su međunarodni krugovi u više navrata ocenili – organizovano nasilje.

Portparol UNMIK policije, Derek Čepel, ocenio je da je nasilje imalo „stepen organizovanosti“.

I tadašnji šef UNMIK-a, Hari Holkeri, rekao je prilikom posete Obiliću, koje je stradalo u ovom nasilju – da su albanski ekstremisti imali „spreman plan za nasilje“.

Tadašnji Generalni sekretar NATO-a, Jap de Hop Shefer, opisao je 17. mart kao „neprihvatljivo nasilje“, „orkestrirano i organizovano od strane ekstremne frakcije u albanskoj zajednici“.

U svom izveštaju Savetu bezbednosti UN, tadašnji generalni sekretar Kofi Anan izvestio je: „Napad koji su predvodili albanski ekstremisti protiv kosovskih Srba, Roma i Aškalija je organizovana, široko rasprostranjena i ciljana kampanja“.

Organizacija za evropsku bezbednosti i saradnju (OEBS) sa sedištem u Beču izdala je poseban izveštaj u kojem je kritikovala „očigledan spin“, „neodgovorno i senzacionalno“ izveštavanje elektronskih medija na albanskom.

„Takođe, treba napomenuti da su mediji, posebno elektronski, pokazali neprihvatljiv nivo emocija, pristrasnosti, nebrige i pogrešno primenili ‘patriotski’ žar. Posebno izveštavanje uveče 16. marta od strane tri glavna kosovska televizijska kanala zaslužuje najjaču moguću kritiku“, navodi se u OEBS-ovom izveštaju.

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske iz aprila 2004. godine, ukupan broj uništenih crkvenih zgrada bio je blizu 100.

Patrijarh Porfirije služio pomen za stradale u Pećkoj patrijaršiji

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Porfirije služio je pomen u Pećkoj patrijaršiji za postradale u martovskom pogromu pre 17 godina, na Kosovu, i pomolio se za mir među svim ljudima koji tu žive bez obzira na njihovu veru i naciju, prenela ja Informativna služba SPC.

XS
SM
MD
LG