Dostupni linkovi

LGBT populacija u Srbiji očekuje usvajanje zakona o istopolnim zajednicama


Više od polovine LGBT osoba u Srbiji ima mala očekivanja od novoosnovanog Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ali gotovo isti procenat njih smatra da će tokom ove godine biti usvojen najavljivani zakon o istopolnim zajednicama, pokazalo je objavljeno istraživanje.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije pozvalo je 9. februara zainteresovane da učestvuju u javnim konsultacijama za izradu teksta Nacrta zakona o istopolnim zajednicama, uz objavljivanje Polaznih osnova za izradu tog nacrta koji će potom biti prosleđen parlamentu na usvajanje.

„Ljudska prava predstavljaju i vaše pravo da bez diskriminacije provedete svoj život sa svojim ličnim svojstvom u istopolnoj zajednici. Dakle, to je evropski, to je demokratski i ja mislim da je Srbija spremna na takav zakon“, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Ćomić.

Čomić je deset dana kasnije izjavila novinarima da je uverena da će Srbija biti jedna od prvih evropskih zemalja koja će imati zakon o istopolnim zajednicama.

Ovo je tema ljudskih prava i ljubav se ne uređuje zakonom, već imovinsko-pravna pitanja, objasnila je ona.

Ustav kaže da smo svi jednaki pred zakonom, rekla je Čomić.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je istovremeno da je neophodna javna rasprava i društveni konsenzus da bi Srbija dobila Zakon o istopolnim zajednicama.

"Mislim da mora da postoji javna rasprava, koja možda treba da traje i duže nego što je uobičajeno, i da postoji društveni konsenzus oko tog zakona, a to pokazuje otvorenost u društvu", rekla je novinarima Mihajlović u Palati Srbija.

Istraživanje koje su sproveli Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS i Regionalni info centar pokazalo je da oko 55 odsto ispitanih pripadnika LGBT populacije u Srbiji misli da će tokom ove godine biti usvojen najavljivani zakon o istopolnim zajednicama.

"Uprkos činjenici da značajan procenat LGBT osoba obuhvaćenih istraživanjem veruje da bi donošenje zakona o istopolnim zajednicama moglo istinski da poboljša kvalitet njihovog života, jasno je iskazana i bojazan da bi pomenuti zakon istovremeno mogao biti i okidač za dodatnu stigmatizaciju ove ranjive društvene grupe", navodi se u istraživanju.

XS
SM
MD
LG