Dostupni linkovi

Ministar vanjskih poslova Srbije u posjeti BiH


Bisera Turković i Nikola Selaković u Sarajevu (17. mart)

Prvog dana posjete Bosni i Hercegovini (BiH), ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa ministricom vanjskih poslova BiH, Biserom Turković.

"Mi smo vrlo opredijeljeni da jačamo dobrosusjedske odnose, jačamo ekonomsku i kulturnu saradnju, da gradimo infrastrukturu, te da radimo na povezivanju cijelog regiona", rekla je 17. marta na konferenciji za novinare ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković.

Ona je naglasila kako bi bilo veoma važno da se organizuje sastanak Vlade Srbije i Vijeće ministara BiH.

Ona je rekla kako će se raditi na pitanjima rješavanja međunarodne granice, u okviru sukcesije imovine bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), imovinsko pravne odnose, pitanje potopljenog zemljišta i nestalih osoba.

Ovo je drugi susret u protekla četiti i po mjeseca i dokazuje opredijeljenost da se poboljša odnos dvije zemlje.

"Otvaranje generalnog konzulata u Novom Pazara još je jedan korak dobrosujedske saradnje", rekla je Turković, koja je zahvalila na pomoći Srbije u borbi protiv COVID-a 19.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donirao 5.000 ruskih vakcina Sputnik V za potrebe vakcinisanja zdravstvenih radnika na području Federacije BiH (FBiH), jednog od dva entiteta u BiH.

Pored toga, ministrica Turković sa kolegom iz Srbije govorila je i o izgradnji hidrocentrala na granici Srbije i BIH, te je naglasila da je to isključivo u nadležnosti države BiH, ali kako se ne isključuju stavovi entiteta.

Mkinistar vanjskih poslova Srbije, Nikola Selaković je rekao kao se pitanje izgradnje hidrocentrala ne bi trebalo politizovati.

Selaković je naglasio potrebu zajedničkih ulaganja i saradnje na svim poljima.

"Suština pokazuje koliko su značajni dobrosusjedski odnosi, za Srbiju je važna stabilnost BiH. Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i njeno ustrojstvo na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Selaković na početku obraćanja novinarima u Sarajevu.

Selaković je rekao kako je saradnja između Srbije i BiH posebno plodna na polju privrede i ekonomije, te da je Srbija veliki spoljnotrgovinski partner BiH, ali i obratno.

"Milijardu i 740 miliona iznosila je trgovinska razmjena između dvije države tokom 2020.godine. Prema obimu investicija, Srbija je treća na rang listi država koje su investirale u BIH", naglasio je Selaković, te dodao kako su to suštinski razlozi zbog kojih Srbija podržava stabilnost u BiH i regionu.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je u srijedu 17.marta u Sarajevu s Nikolom Selakovićem o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u BiH i regionu, sa posebnim osvrtom na izazove sa kojima se susreću zemlje regiona usljed pandemije koronavirusa.

Sagovornici su saglasni da između dvije zemlje postoje određena otvorena pitanja koja zahtijevaju rješavanje u budućim bilateralnim aktivnostima na političkom i ekspertnom nivou, poput razgraničenja i imovinsko-pravnih pitanja, saopšteno je iz Vijeća ministara BIH.

Selaković će se sastati sa generalnim sekretarom Regionalnog vijeća za saradnju Majlindom Bregu.

Za 17. mart predviđeni su i sastanci sa predsjednicom Republike Srpske (RS) Željkom Cvijanović.

Drugog dana posjete, 18. marta, Selaković će se sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Na kraju dvodnevne posjete BiH, Selaković će posjetiti Drvar, gdje će razgovarati sa predstavnicima opština Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo.

XS
SM
MD
LG