Dostupni linkovi

Napadnuti ciljevi kraj Damaska u udaru koji se pripisuje Izraelu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Izrael je izveo napade iz vazduha na Siriju kasno sinoć, a sirijska protivvazdušna odbrana je oborila većinu raketa, javili su sirijski državni mediji.

“Izraelski neprijatelj izvršio je agresiju iz pravca okupiranog sirijskog Golana na neke ciljeve u okolini Damaska. Naša protivvazdušna odbrana presrela je agresorske rakete oborivši većinu. Gubici su bili ograničeni na materijalne “, objavilo je sirijsko ministarstvo odbrane na Tviteru.

Odbrambeni analitičari rutinski odbacuju takve tvrdnje kao prazno hvalisanje, navode izraelski mediji.

Portparolka izraelske armije je izjavila da “ne komentarišemo strane izveštaje”, prenosi Rojters.

Izraelska vojska nije komentarisala udare u skladu sa svojom politikom da ne potvrđuje, niti poriče operacije u Siriji, osim onih u znak osvete na napade svog severnog suseda.

Sirijska ospervatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji koja nadgleda građanski rat u Siriji navela je da su ciljana dva skladišta oružja koja pripadaju iranskim milicijama samo nekoliko kilometara od aerodroma Damask južno od tog glavnog grada.

I pre mesec dana Izrael je navodno gađao područje oko Međunarodnog aerodroma Damask preko koga, kako veruje, Iran isporučuje oružje, a gađani su i vojni ciljevi oko predgrađa Damaska El-Kisveh, baze iranskih operacija.

Izraelska vojska je izvela stotine napada na Siriju od početka građanskog rata u toj zemlji u nastojanju da spreči Iran, čije se snage bore na strani sirijskog predsednika Bašara al Asada, da se za stalno učvrsti u toj zemlji i da naoruža ekstremističke orgnizacije u regionu, prvenstveno libanski Hezbolah.

Napetost na Bliskom istoku je velika proteklh meseci dok se Iran i SAD pozicioniraju pred očekivane nuklearne pregovore.

Incidenti na moru su takođe doprineli napetosti uključujući eksploziju na izraelskom teretnom brodu u Omanskom zalivu i napad na iranski brod za koji je Iran u ponedeljak okrivo Izrael i rekao da ima pravo da odgovori.

XS
SM
MD
LG