Dostupni linkovi

Azijke među osam ubijenih u Atlanti u salonima za masažu


Policija na mjestu napada u Atlanti
Policija na mjestu napada u Atlanti

Osam osoba, od čega šest žena azijskog porijekla, ubijeno je u nizu napada u salonima za masažu u američkom gradu Atlanta i osumnjičeni za napade uhapšen je nekoliko sati kasnije na jugu države Georgia, saopštila je policija.

Policijski zvaničnik Jay Baker rekao je da je napadač krvavi pohod počeo u popodnevnim satima kada je ubio četiri osobe a jednu ranio u salonu za masažu u oblasti Cherokee, udaljenoj šezdesetak kilometara od Atlante.

Prema njegovim riječima, među ubijenima su bile dvije žene azijskoj porijekla, uz bijelu ženu i muškarca.

U drugi salon za masažu u Atlanti policija je reagovala na poziv zbog pljačke ali su pronašli tijela tri žene.

Tokom istrage o napadu, policija je pozvana u sličan salon preko puta ulice, gdje je ubijena četvrta žena.

U Atlanti su sve ubijene žene bile azijskog porijekla.

Robert Aaron Long (21) iz Woodstocka u oblasti Cherokee uhapšen je u oblasti Crisp na oko 300 kilometara južno od Atlante.

Još uvijek nema motiva o napadu. Kako navodi BBC zločini iz mržnje su u porastu prema Amerikancima azijskog porijekla u posljednjim mjesecima, potaknuti retorikom koja ih krivi za širenje korona virusa.

U obraćanju prošle sedmice, američki predsjednik Joe Biden osudio je “zločine iz mržnje protiv Amerikanaca azijskog porijekla koji su napadani i zlostavljani.”

Vlasti Atlante kažu da je još uvijek rano u istrazi da se sazna da li su žrtve birane zbog svoje rase ili etničkog porijekla.

Vlasti su izrazile uvjerenje da je isti osumnjičeni odgovoran za sva tri oružana incidenta, dok je policija saopštila da je on povezan sa svim napadima na osnovu snimaka sa nadzornih kamera.

XS
SM
MD
LG