Dostupni linkovi

Sijarto uručio BiH donaciju od 40.000 PCR testova


Uzimanje brisa za PCR test na korona virus, ilustrativna fotografija

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, u utorak 16. marta, tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini (BiH) uručio je donaciju od 40.000 PCR testova za BiH.

Sijarto je nakon sastanka sa ministricom spoljnih poslova BiH Biserom Turković istakao kako Mađarska konkretno pomaže BiH i da bi voljeli pomoći i oko nabavke vakcina jer mehanizam Svjetske zdravstvene organizacije za nabavku vakcina - COVAX ne funkcioniše kako bi trebalo.

˝Voljeli bismo da vam možemo pomoći i sa vakcinama, ali nažalost, centralna nabavka vakcina koja se obavljala u Briselu bila je bezuspješna. Nasuprot ugovora koji je potpisan dobijamo mnogo manje vakcina i u mnogo dužem vremenskom periodu nego je to dogovoreno. Nas je spasilo što smo sa istoka nabavili veliku količinu vakcina˝, rekao je Sijarto.

Ministrica Turković rekla je kako brojno stanovništvo u BiH treba vakcinisati i da je na ovom polju potreban snažniji angažman EU.

˝Tako bi se poslala važna poruka zemljama zapadnog Balkana da taj region nije zaboravljen i da će u budućnosti biti dio Evropske unije˝, istakla je Turković te je dodala da raspodjela vakcina u okviru COVAX mehanizma mora biti pravednija

˝Imajući u vidu slabosti COVAX mehanizma i činjenicu da nismo još uvijek dobili naručene i plaćene vakcine, smatram da raspodjela vakcina mora biti ravnomjernija i pravednija˝, dodala je Turković.

BiH i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. U tu svrhu su FBiH i drugi bh. entitet Republika Srpska (RS), izdvojili skoro 13 miliona dolara.

Kroz EU mehanizam BiH očekuje i dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina.

FBiH dobila je 12. marta od Srbije 5.000 doza vakcina protiv COVID-a 19, proizvođača AstraZeneca. Riječ je o vakcinama namijenjenim zdravstvenim radnicima ovog entiteta.

Istovremeno, Republika Srpska do sada je u dva kontingenta nabavila oko 40 hiljada vakcina Sputnjik V kojima su vakcinasani zdravstveni radnici u ovom entitetu. Republika Srpska ukupno je naručila 100 hiljada doza vakcine Sputnik V kojima će biti vakcinisani i radnici i korisnici osoba za starija lica te ostale rizične grupe građana.

Na sastanku Sirjarta i Turković razgovarano je i o problemu migracija te o evropskom putu BiH i jačanju ekonomskih odnosa.

XS
SM
MD
LG