Dostupni linkovi

Sijarto uručio BiH donaciju od 40.000 PCR testova


Uzimanje brisa za PCR test na korona virus, ilustrativna fotografija
Uzimanje brisa za PCR test na korona virus, ilustrativna fotografija

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, u utorak 16. marta, tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini (BiH) uručio je donaciju od 40.000 PCR testova za BiH.

Sijarto je nakon sastanka sa ministricom spoljnih poslova BiH Biserom Turković istakao kako Mađarska konkretno pomaže BiH i da bi voljeli pomoći i oko nabavke vakcina jer mehanizam Svjetske zdravstvene organizacije za nabavku vakcina - COVAX ne funkcioniše kako bi trebalo.

˝Voljeli bismo da vam možemo pomoći i sa vakcinama, ali nažalost, centralna nabavka vakcina koja se obavljala u Briselu bila je bezuspješna. Nasuprot ugovora koji je potpisan dobijamo mnogo manje vakcina i u mnogo dužem vremenskom periodu nego je to dogovoreno. Nas je spasilo što smo sa istoka nabavili veliku količinu vakcina˝, rekao je Sijarto.

Ministrica Turković rekla je kako brojno stanovništvo u BiH treba vakcinisati i da je na ovom polju potreban snažniji angažman EU.

˝Tako bi se poslala važna poruka zemljama zapadnog Balkana da taj region nije zaboravljen i da će u budućnosti biti dio Evropske unije˝, istakla je Turković te je dodala da raspodjela vakcina u okviru COVAX mehanizma mora biti pravednija

˝Imajući u vidu slabosti COVAX mehanizma i činjenicu da nismo još uvijek dobili naručene i plaćene vakcine, smatram da raspodjela vakcina mora biti ravnomjernija i pravednija˝, dodala je Turković.

BiH i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. U tu svrhu su FBiH i drugi bh. entitet Republika Srpska (RS), izdvojili skoro 13 miliona dolara.

Kroz EU mehanizam BiH očekuje i dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina.

FBiH dobila je 12. marta od Srbije 5.000 doza vakcina protiv COVID-a 19, proizvođača AstraZeneca. Riječ je o vakcinama namijenjenim zdravstvenim radnicima ovog entiteta.

Istovremeno, Republika Srpska do sada je u dva kontingenta nabavila oko 40 hiljada vakcina Sputnjik V kojima su vakcinasani zdravstveni radnici u ovom entitetu. Republika Srpska ukupno je naručila 100 hiljada doza vakcine Sputnik V kojima će biti vakcinisani i radnici i korisnici osoba za starija lica te ostale rizične grupe građana.

Na sastanku Sirjarta i Turković razgovarano je i o problemu migracija te o evropskom putu BiH i jačanju ekonomskih odnosa.

XS
SM
MD
LG