Dostupni linkovi

Kina kritikuje G7 zbog izjave o izbornom sistemu Hongkonga


Zastave Kine i Hongkonga
Zastave Kine i Hongkonga

Ministarstvo spoljnih poslova Kine oštro je kritikovalo saopštenje Grupe sedam (G7) o "grubom mešanju" Pekinga u poslove Hongkonga, rekavši da je odluka koju je usvojilo najviše kinesko zakonodavno telo za poboljšanje izbora u Hongkongu "legitimna i razumna", objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Izjava portparola Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijena usledila je kao odgovor na zajedničku izjavu ministara spoljnih poslova G7 i visokog predstavnika EU u petak kojom se izražava zabrinutost zbog kineske odluke o izbornom sistemu u Hongkngu.

Na redovnom brifingu za novinare, Džao je rekao da je odluka Svekineskog narodnog kongresa o poboljšanju izbornog sistema u Hongkongu glavna mera za zaštitu sveukupnih i osnovnih interesa Hongkonga i da će pomoći da se olakša stalan i zdrav razvoj demokratije u Hongkongu.

"Prošle su 24 godine od kako se Hongkong vratio u maticu", rekao je Džao, i pozvao G7 da se odmah prestanu mešati u hongkonške poslove u skladu sa međunarodnim zakonima.

Portparol je zaključio da je Kina nepokolebljivo odlučna da zaštiti svoj suverenitet, bezbednost i razvojne interese i dugoročni prosperitet i stabilnost Hongkonga.

Ministri spoljnih poslova iz grupe država G7 su 12. marta izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog, kako su rekli, kineske odluke da suštinski naruši demokratske elemente izbornog sistema u Hongkongu.

G7 je saopštio da je nedavna odluka o promeni hongkonškog izbornog sistema ukazala na to da su vlasti u Kini odlučne da eliminišu suprotne glasove i mišljenja u Hongkongu.

„Takođe pozivamo Kinu i vlasti u Hongkongu da vrate poverenje u hongkonške političke institucije i zaustave neopravdano ugnjetavanje onih koji promovišu demokratske vrednosti i odbranu prava i sloboda“, navodi se u saopštenju.

Kineski parlament odobrio je u 11. marta nacrt odluke o promeni izbornog sistema Hongkonga, kojim se dodatno smanjenje demokratska zastupljenost u gradskim institucijama i uvodi mehanizam za proveru lojalnosti Pekingu.

Mere su deo napora Pekinga da učvrsti svoj sve autoritarniji uticaj nad azijskim finansijskim čvorištem nakon nametanja zakona o nacionalnoj bezbednosti u junu 2020. godine, koji kritičari vide kao sredstvo za suzbijanje neslaganja.

XS
SM
MD
LG