Dostupni linkovi

Kon: Neophodne mere kao za vikend


Epidemiolog i Član Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa u Srbiji Predrag Kon rekao je da jedine mere koje mogu da prekinu širenje virusa jesu one koje su važile tokom vikenda, kada su jedino bile otvorene prodavnice hrane, apoteke i benzinske pumpe.

Kon je nakon sastanka medicinskog dela Kriznog štaba sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, 15. marta, rekao za RTS da je prema nekim stavovima medicinskog dela Kriznog štaba potrebno da ove mere važe minimum 14 dana da bi se obezbedilo smirivanje ovakve aktivnosti virusa.

"Pritisak na bolnice je sve veći i mi to moramo da zaustavimo što je brže moguće. Jedina efikasnost se obezbeđuje naglim, možda naizgled drastičnim merama", naveo je Kon.

On je dodao i da se moraju poštovati dosadašnje mere, držanje distance i nošenje maski, kao i da je neophodno sprečiti održavanje ilegalnih žurki

Premijerka Srbije Ana Brnabić prethodno je najavila da će sednica Kriznog štaba biti održana u utorak 16. marta.

U poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica bolesti COVID-19 preminulo još 28 osoba, dok je registrovano 4.634 novozaražena virusom korona, od 15.265 testiranih, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na zvaničnom sajtu 15. marta.

U bolnicama u Srbiji trenutno je 4.516 pacijenata, od kojih je 216 na respiratorima.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 4.747, dok je procenat smrtnosti 0,91.

XS
SM
MD
LG