Dostupni linkovi

Dogovorena proizvodnja Sputnjika V sa kompanijama u EU


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Proizvođači ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V saopštili su da su postigli sporazume o proizvodnji sa "kompanijama iz Italije, Španije, Francuske i Nemačke" u očekivanju da vakcina bude odobrena u Evropskoj uniji (EU), prenosi agencija Frans pres (AFP).

"U toku su i drugi razgovori o povećanju proizvodnje u EU. To će omogućiti da snabdevanje jedinstvenog evropskog tržišta Sputnjikom V počne čim je odobri Evropska agencija za lekove(EMA)", navodi se u saopštenju direktora ruskog Fonda za direktna ulaganja (RDIF) Kirila Dmitrijeva objavljenom 15. marta.

Zvaničnik RDIF, institucije koja je finansirala razvoj Sputnjika V, nije naveo sa kojim evropskim kompanijama su postignuti sporazumi.

Sputnik V je već odobren ili se trenutno ocenjuje u tri države članice EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Evropska agencija za lekove još nije dala odobrenje da se ta vakcina upotrebljava u Uniji, a 4. marta saopšteno je da je EMA započela "kontinuirani pregled" Sputnjika V.

Ruske vlasti su izrazile spremnost da od juna obezbede vakcine za 50 miliona Evropljana. Dmitrijev je 15. marta rekao da je Rusija takođe spremna da "počne snabdevanje zemalja EU koje će odobriti Sputnjik V nezavisno" od EMA, kao što je slučaj sa Mađarskom.

Visoka zvaničnica Evropske agencije za lijekove (EMA) upozorila je 8. marta članice Evropske unije (EU) da odlože davanje nacionalnog ovlašćenja za Sputnjik V vakcinu protiv korona virusa koju je razvila Rusija, dok agencija ne završi pregled bezbednosti. Nakon te izjave, proizvođač Sputnjika V je zatražio izvinjenje evropskog regulatora.

Na godišnjicu pandemije svijet zbraja cijenu COVID-19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:56 0:00

XS
SM
MD
LG