Dostupni linkovi

Afera 'Respiratori': Sud BiH odbio mjere zabrane, Novalić ostaje premijer


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić na početku suđenja u aferi "Respiratori"
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić na početku suđenja u aferi "Respiratori"

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odbio je 15.marta prijedlog Tužilaštva BiH da se optuženima u aferi "Respiratori" Fadilu Novaliću, Jelki Milićević, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću odrede mjere zabrane, saopšteno je iz Suda.

To znači da će premijer Federacije BiH (FBiH), jednog od dva entiteta u BiH, Fadil Novalić moći nastaviti obavljati dužnost, kao i ministrica finansija u Vladi Federacije BiH i dopremijerka Jelka Milićević.

Tužiteljstvo BiH je 10. marta zatražilo od Suda BiH da usvoji mjeru kojom bi se premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministrica Jelka Miličević udaljili sa funkcija do izricanja prvostepene presude, ali je Sud takav prijedlog odbacio kao neosnovan.

Novalić i Miličević su, pored ostalih, optuženi u krivičnom postupku pred Sudom BiH u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine, vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona konvertibilnih maraka (1,48 miliona eura) za potrebe borbe protiv korona virusa u FBiH.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila 2020. a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučljivo u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 27. maja.

Premijer FBiH Novalić je prvooptuženi u predmetu i tereti se zloupotrebu položaja i udruživanje radi činjenja kaznenih djela. Jelka Miličević optužena je za nesavjestan rad u službi.

Za njih je Tužilaštvo bilo predložilo zabranu posjećivanja službenih prostorija, tačnije Vlade FBiH, kao i zabranu sastajanja sa određenim osobama i svjedocima.

Osim toga, Tužilaštvo BiH je zatražilo zabranu obavljanja dužnosti i za direktora preduzeća "Srebrena malina" Fikreta Hodžića, kao i za suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka.

Njima su bile predložene mjere zabrane posjećivanja službenih prostorija i sastajanja sa određenim licima sve do donošenja prvostepene presude.

Optuženima Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnom licu "F.H. Srebrena malina" d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela: udruživanje radi činjenja kaznenih djela te zloupotrebu položaja.

Optužnica u slučaju "Respiratori" je podignuta 18. januara, a Tužiteljstvo BiH je početkom maja 2020. pokrenulo istragu o nabavci respiratora iz Kine.

Sud Bosne i Hercegovine je 31. maja odbio prijedlog Tužiteljstva BiH da Novaliću, Solaku i Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor. Tada su svi pušteni da se brane sa slobode, uz mjere zabrane koje se odnose na "zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu međusobnog sastajanja osumnjičenih".

XS
SM
MD
LG