Dostupni linkovi

Jednomesečni pritvor za gradonačelnika Klokota iz Srpske liste


ilustrativna fotografija
ilustrativna fotografija

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor za gradonačelnika Klokota Božidara Dejanovića iz Srpske liste zbog sumnje da je počinio krivično delo "povreda slobodne volje birača“.

Klokot je opština sa većinskim srpskim stanovništvom, na oko 55 kilometara od Prištine.

Kako se navodi u saopštenju, postoji osnovana sumnja da je optuženi Božidar Dejanović u svojstvu gradonačelnika vršio pritiske na radnike opštine Klokot i građane da na izborima 14. februara glasaju za određene političke stranke i kandidate.

„Protiv ove odluke strane imaju pravo da se žale Apelacionom sudu Kosova“, navodi se u saopštenju.

Dejanović je uhapšen 12. marta u akciji Policije Kosova zbog sumnje da je bilo zloupotrebe glasova na prevremenim parlamentarnim izborima.

Srpska lista je osvojila svih deset poslaničkih mandata u Skupštini Kosova, koji su rezervisani za srpsku zajednicu.

Srpska lista: Ovo je vid pritiska na srpske političare na Kosovu

"Srpska lista" ocenila je kao sramnu odluku kojom se produžava pritvor gradonačelniku opštine Кlokot Božidaru Dejanoviću do trideset dana.
"Srpska lista" smatra da je to pritisak na srpske političke predstavnike pred formiranje organa vlasti u Prištini.

Ta stranka je pozvala međunarodne predstavnike da spreče "nezakonite poteze, maltretiranje nedužnih ljudi i pokušaje prekrajanja volje srpskog naroda iskazane na izborima", a građane da ostanu uzdržani i jedinstveni i ne dozvole Prištini da "destabilizuju prilike i zastraši srpske političke predstavnike".

XS
SM
MD
LG