Dostupni linkovi

Šest godina od pada vojnog helikoptera kod Beograda


Srušeni vojni helikopter na mestu nesreće (15. mart 2015.)

Grupa penzionisanih vazduhoplovaca odala je 13. marta počast poginulim kolegama na njivi kod aerodroma Nikola Tesla u Beogradu, gde se pre šest godina srušio vojni helikopter prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara.

U padu helikoptera 13. marta 2015. poginulo je sedmoro ljudi - piloti Omer Mehić i Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i beba porodice Ademović, stara pet dana.

Kolege poginulih pilota su na mestu nesreće zapalili sveće i poručili da je došlo vreme da ta posada dobije spomenik.

"Pokušavamo da ovim načinom otrgnemo od zaborava žrtvu naših kolega koje su stradale pri izvršenju zadatka. Takođe, želimo da apelujemo na javnost i nadležne da je došlo vreme da ova posada dobije zasluženu spomenik ili spomen ploču na Komandi avijacije ili na mestu pada helikoptera", izjavio je penzionisani letač Saša Jovanović.

Navodeći da se proteklih godina niko od predstavnika vojske ili Ministarstva odbrane nije pojavio da položi venac na mestu pada helikoptera, Jovanović je da se "stiče utisak kao da država pokušava da tu tragediju prekrije zaborav".

Jovanović je naveo i da prvo pitanje koje se nameće "zašto su te večeri politi morali da polete na zadatak koji ne može da se obavi".

"To je morao da zna neko u lancu odlučivanja i da ne dovede u situaciju vođu posade Mehića da on mora da odlučuje. Jer nijedan čovek, nijedan pilot, neće u momentu kad ga neko pita da treba da spasi dete, odgovoriti negativno", rekao je Jovanović.

On je dodao da je drugo pitanje "zašto je insistirano na sletanju na Surčin, rejon gde nisu nikada sletali".

"Mnogo je pitanja otvorenih, a ni na jedno, nažalost, nije odgovoreno, niti je rešeno posle šest godina", rekao je Jovanović.

Vojni izveštaji nakon pada helikoptera zaključili su da su uslovi leta bili ispod propisanog meteorološkog minimuma, kao i da je pilot Omer Mehić insistirao da sleti na drugom mestu, a ne u Surčinu, gde su pali.

U jednom od transkripata objavljenih na sajtu Ministarstva odbrane u aprilu 2015, navedeno je da je bila spremna medicinska ekipa za doček bebe i da se očekuje prisustvo ministra zdravlja Zlatibora Lončara, dok je u drugom navedeno da je moguće prisustvo i (tadašnjeg) ministra odbrane Bratislava Gašića.

Svi akteri iz redova vlasti koji su posredno učestvovali u organizaciji akcije spasavanja bebe izjavili su da se ne osećaju odgovornim za pad vojne letelice.

Tačku na slučaj stavilo je Više javno tužilaštvo koje je u junu 2016. odlučilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv onih koji su učestvovali u pripremanju i izvršenju spasilačke misije.

Tužilaštvo je utvrdilo "da je u lancu komandovanja prilikom planiranja i pripreme zadatka, došlo do propusta koji nemaju krivično pravnu, već eventualno disciplinsku težinu".

Jedinu osudu zbog nesreće dao je Vojni disciplinski sud protiv dvojice generala za disciplinske prestupe tako što im je zabranjeno napredovanje u službi.

XS
SM
MD
LG