Dostupni linkovi

Lideri pet zemalja EU pozvali na diskusiju o isporuci vakcina


Isporuka vakcina protiv COVID-a 19

Lideri Austrije, Češke, Bugarske, Slovenije i Letonije pozvali su u pismu Evropsku uniju na diskusiju o distribuciji vakcina protiv COVID-a 19 u okviru EU, nakon što se Beč žalio da raspodjela nije jednaka.

Austrijski kancelar Sebastian Kurtz istakao je 12. marta da vakcine nisu jednako podijeljene među članicama EU uprkos dogovoru na nivou bloka da se to učini u skladu sa brojem stanovnika.

On je za situaciju okrivio odvojene ugovore koje je potpisala komisija EU za upravljanje vakcinacijom sa farmaceutskim kompanijama.

Kurtz je 13. marta na Twitteru napisao da su on i njegove kolege iz četiri zemlje u zajedničkom pismu pozvali na diskusiju sa ciljem pronalaženja "evropskog rješenja".

Pismo, koje je upućeno predsjedniku Evropske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Evropskog savjeta Charlesu Michelu, objavili su austrijski mediji.

"U posljednjih nekoliko dana otkrili smo da se pojedinačne isporuke doza vakcina iz farmaceutskih kompanija u zemlje članice EU ne sprovode jednako u skladu sa brojem stanovnika", navodi se u pismu.

Lideri u pismu direktno pozivaju Michela da što prije održi razgovore sa zvaničnicima u vezi sa pomenutim važnim pitanjem.

Kurtz je napomenuo da će Malta do kraja juna imati trostruko više doza vakcine u odnosu na Bugarsku uzevši u obzir broj stanovnika.

Neimenovani zvaničnik EU potvrdio je da je Michel primio pismo lidera pet zemalja, uz napomenu da je sastanak lidera Unije već planiran za 25. i 26. mart, kada će jedna od glavnih tema biti koordinacija u borbi protiv COVID-a 19.

XS
SM
MD
LG