Dostupni linkovi

Kanton Sarajevo tokom vikenda djelimično zatvoren


Zatvoreni kafići i restorani u glavnom gradu Bosne i Hercegovine

Zbog pogoršane epidemiološke situacije od petka, 12. marta u 20 sati Kanton Sarajevo nalazi u svojevrsnom lockdown-u. Ovo je odlučila Vlada KS na sjednici održanoj 8. marta.

Djelimično zatvaraje Sarajeva trajaće do ponedjeljka, 15. marta u sedam sati ujutru.

Prema istoj odluci Vlade KS, tokom vikenda će biti zatvoreni svi poslovni subjekti, osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe i apoteke. Biće moguće i održavanje sportskih događaja na otvorenom, ali bez publike.

Dozvoljen je rad javnih kuhinja, te priprema i dostava hrane i pića do 23 sata, uz poštovanje higijenskih i epidemioloških mjera.

Građani će se moći kretati unutar i van KS, ali tržni centri i ugostiteljski objekti neće raditi.

Protiv djelimičnog zatvaranja KS najviše su se protivili vlasnici kafića, restorana i obrta koji su 11. marta protestvovali na ulicama Sarajeva.

Sarajevski ugostitelji na ulici protiv mjera
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Među zahtjevima koje su postavili Vladi KS su uvođenje potpunog lockdowna i vanrednog stanja na nivou države, koje bi im omogućilo naknadu štete uzrokovane pandemijom korona virusa i epidemiološkim mjerama radi suzbijanja zaraze.

U Istočnom Sarajevu koji se nalazi u Republici Srpskoj tokom vikenda će biti vršene pojačane kontrole zbog pogoršane epidemiološke situacije na području tog grada, te mogućeg "prelivanja stanovnika iz Kantona Sarajevo".

Krizni štab KS donio je također odluku i da od petka, 12. marta, sve osnovne i srednje škole, kao i fakulteti, pređu na online nastavu. Iz ove odluke su izuzete jedino škole za djecu sa poteškoćama i vrtići.

Kako bi bili sigurni da se mjere adekvatno provode, Vlada KS najavila je tokom vikenda pojačano prisustvo policije inspekcijskih službi.

Tokom vikenda radit će samo objekti koji prodaju hranu i piće, kaoi benzinske pumpe i apoteke.
Tokom vikenda radit će samo objekti koji prodaju hranu i piće, kaoi benzinske pumpe i apoteke.

Prema podacima Javnog zdravstva KS u posljednja 24 sata na području Sarajeva zabilježeno je 779 novooboljelih od korona virusa, dok je preminulo 16 osoba.

Na nivou Bosne i Hercegovine u istom periodu preminulo je 36 ljudi, dok je 1.170 novozaraženih osoba.

XS
SM
MD
LG