Dostupni linkovi

BiH: Odbačena optužba protiv Kostjerevca za ratno silovanje


Optuženog Kostjerevca (1961.) organi BiH tražili su zbog ratnog zločina počinjenog na području Zvornika, 1992. godine, te je odmah po izručenju uhapšen.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine odbijena je optužba da je Adem Kostjerevac 1992. godine počinio ratni zločin silovanja nad ženom srpske nacionalnosti.

Odbijena optužnica potvrđena je 14. aprila 2015. godine i tereti Kostjerevca da je kao pripadnik Vojne policije i Muslimanske brigade Zvornik, Armije BiH, od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine na području opštine Zvornik tokom rata u BiH “prisilio na seksualni odnos jednu ženu civila srpske nacionalnosti” te da je postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Kako u petak prenosi novinska agencija SRNA, predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović rekla je da se optužnica odbija zbog procesnih nedostataka, odnosno zato što optuženi nije bio ispitan u skladu sa zakonom. S obzirom da je utvrdilo da nisu ispunjeni formalni uslovi, Sudsko vijeće nije ulazilo u analizu izvedenih dokaza.

U saopštenju Tužilaštva BiH od 18. juna 2020., kada je Kostjerevac uhapšen, piše kako je “silovanje i zlostavljanje prouzročilo je gubitak trudnoće žrtve, koja je bila u poodmakloj trudnoći.”

Kostjerevac je prije 17 godina sa suprugom odselio u Sjedinjene Američke Države (SAD), gdje je uhapšen 23. augusta 2019. i saslušan u oktobru te godine nakon podnošenja zahtjeva za njegovo izručenje BiH.

Izručen je u junu 2020. i odmah uhapšen. Nakon što mu je u oktobru mjesecu ukinut pritvor, određena mu je mjera zabrane napuštanja boravišta, zabrana putovanja, oduzet pasoš i uvedeno obavezno javljanje nadležnom državnom organu.

XS
SM
MD
LG