Dostupni linkovi

Istraživanje nafte u crnogorskom podmorju počinje 25. marta


Naftna platforma, ilustrativna fotografija

Prvo istražno bušenje nafte na crnogorskom podmorju, planirano da traje 180 dana, trebalo bi da počne 25. marta, saopštili su iz Ministarstva kapitalnih investicija Vlade Crne Gore.

Prve istražne bušotine nafte u Crnoj Gori će sprovesti koncesionar italijansko-ruska kompanija “Eni i Novatek”.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa - prvi s konzorcijumom “Eni - Novatek” 2016. godine, a drugi s grčkom kompanijom “Energean” godinu kasnije.

Crna Gora je 2017. godine potpisala Ugovor o koncesiji za proizvodnju i istraživanje ugljovodonika u podmorju Crne Gore, Ugovor o zajedničkim operacijama i Ugovor o računovodstvenim evidencijama za dva istražna bloka: 4219-26 i 4218-30 u moru kod Ulcinja.

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo Marko Perunović rekao je da ugovor o koncesiji sa kompanijom "Eni-Novatek" podrazumijeva razvijanje projekta u dvije faze:

“Konzorcijum je uradio sva seizmička istraživanja i definisao lokaciju gdje će raditi prvu istražnu bušotinu. Druga faza je počela ove godine i riječ je o fazi u kojoj se radi jedna duboka bušotina od 6.725 metara i druga bušotina, gasna, koja će mnogo manje zahtijevati u tehnološkom smislu."

“Drugi koncesionar koji se pojavljuje je Energean. Oni su tražili aneks ugovora. U fazi su traženja partnera kako bi ušli u projekat. Mislim da je sami Eni-Novatek bitan za sve to”, naglasio je Perunović.

On je rekao i da će nakon završetka bušotine pristupiti fazi kojom se definiše potencijal ležišta, kada će imati preliminarni odgovor što će se sa ležištem dešavati u narednih 8-9 mjeseci i nakon toga isprojektovati mogući način proizvodnje, koji bi mogao zaživjeti od tri do pet godina nakon završteka bušotine.

U Luci Bar uspostavljena je logistička baza u kojoj je dopremljen veći dio materijala koji će biti korišćen tokom bušenja. Takođe, u skladu sa epidemiološki mjerama, posada koja treba da vrši inspekciju i opremanje platforme već se nalazi u karantinu u Podgorici, rečeno je u saopštenju Uprave za ugljovodonike koja je izvela posao u vezi naftnih bušotina u crnogorskom pomorju.

Crna Gora između 'crnog zlata' i ekologije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

XS
SM
MD
LG