Dostupni linkovi

U Sarajevu protesti zbog najavljenog 'lockdown-a' 


Protesti ugostitelja u Sarajevu
Protesti ugostitelja u Sarajevu

Članovi četiri udruženja koja okupljaju ugostitelje, muzičare, hotelijere i zanatlije Kantona Sarajevo (KS), jednog od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH održali su protestnu šetnju zbog zatvaranja najavljenog za predstojeći vikend.

Zatvaranje je najavljeno zbog velikog skoka u broju zaraženih u ovom kantonu.

Članovi udruženja blokirali su i glavnu saobraćajnicu ispred zgrade Vlade KS u centru Sarajeva.

Krive Vladu KS za loše rukovođenje epidemiološkom situacijom i traže ostavke ukoliko im ne ispune zahtjeve ili se stanje ne popravi nakon vikenda.

Među zahtjevima koje su postavili Vladi KS su uvođenje potpunog lockdowna i vanrednog stanja u BiH, koje bi im omogućilo naknadu štete uzrokovane pandemijom korona virusa i epidemiološkim mjerama radi suzbijanja zaraze.

"Zatvoren je samo Kanton Sarajevo. Znači da će svi ovi ljudi širiti virus po drugim dijelovima BiH, ostali kantoni normalno rade", rekao je predstavnik ugostitelja Adil Šurković.

Ugostitelji tvrde da zbog epidemioloških mjera zaraze, rade sa 30 posto kapaciteta, što im nije dovoljno da bi održali poslovanje zbog čega su prisiljeni da otpuštaju uposlenike.

Od petka, 12. marta, u KS biće zatvoreni svi poslovni objekti, uključujući ugostiteljske i tržne centre.

Dozvoljen je i rad objektima koji prodaju hranu i piće, a mogući će biti i sportski događaji na otvorenom, bez publike. Radiće apoteke, benzinske pumpe i gradski prevoz.

Mjere je preduzela kantonalna vlada kako bi time uticala na sprečavanje širenja korona virusa, koji izaziva bolest COVID-19.

Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja ovog kantona uputio je zahtjev kantonalnom premijeru i ministrici obrazovanja u kojem se traži obustava nastave jer je kako kažu u velikoj mjeri povećan broj prosvjetnih radnika koji su zaraženi korona virusom ili u izolaciji, zbog čega se nastavni proces u većini škola odvija u vrlo teškim uvjetima.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 524 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 872 pacijenta. Trenutno je u KS hospitalizirano 477 osoba, a aktivno je 3.756 slučajeva korona virusa.

XS
SM
MD
LG