Dostupni linkovi

Evropska agencija preporučila odobravanje Johnson & Johnson vakcine


Evropska agencija za lijekove saopštila je da su dali svoju preporuku za odobravanje vakcine Johnson & Johnsona za upotrebu u Uniji.

Johnson & Johnson je jedina vakcina koja zahtjeva jednu dozu i ukoliko Evropska komisija potvrdi preporuku bit će četvrta vakcina dostupna EU građanima.

“Sa ovim najnovijim pozitivnim mišljenje, zvaničnici širom Evropske unije imat će još jednu opciju za borbu protiv pandemije i da zaštite živote i zdravlje svojih građana”, rekao je izvršni direktor EMA-e Emer Cooke, prenosi Reuters.

Do sada su u Uniji odobrene vakcine Pfizera/BioNTecha, Moderne i AstraZenece.

Američka uprava za hranu i ljekove odobrila je Johnson & Johnson vakcinu krajem prošlog mjeseca. Vakcina je također odobrena u Kanadi i Bahreinu.

Zdravstveni stručnjaci nadaju se da bi vakcina kojoj je za efikasnost potrebna samo jedna doza ubrzati proces vakcinacije, naročito imajući u vidu zabrinjavajuće pojavljivanje novih sojeva virusa.

EU se bori sa procesom vakcinacije svojih najranjivijih stanovnika i nalazi se daleko iza zemalja poput Izraela, Sjedinjenih Država i Čilea.

Samo prošle sedmice u Evropi je zabilježeno milion novih slučajeva COVID-19, što je porast od devet posto u odnosu na sedmicu ranije.

Svjetska zdravstvena organizacija za novi val širenja virusa krivi nove sojeve, uključujući i britanski soj kojeg se smatra da se za 50 posto brže prenosi.

Kompanija Johnson & Johnson saopštila je da je njihova vakcina za koju je potrebna jedna doza 66 posto efikasna protiv korona virusa.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 44.000 volontera sprovedeno je na tri kontinenta i na više sojeva korona virusa.

Iz kompanije su također saopštili da njihovi preliminarni rezultati pokazuju da jedna doza spriječava 85 posto teških slučajeva. Dio testiranja koje je sprovedeno u Južnoj Africi pokazalo je da je J&J vakcina efikasna samo 57 posto protiv soja koji se razvio u ovoj zemlji.

Johnson & Johnson također traži hitno odobravanje svoje vakcine u Velikoj Britaniji i od Svjetske zdravstvene organizacije, a nadaju se da će ove godine napraviti milijardu doza.

XS
SM
MD
LG