Dostupni linkovi

Godinu nakon početka pandemije, Kambodža prijavila prvi smrtni slučaj


Dostava kineskih vakcina u Kambodžu

Nakon novog lokalnog izbijanja širenja korona virusa, Kambodža je u četvrtak potvrdila prvi smrtni slučaj zbog COVID-19, tačno godinu dana od kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju ove bolesti.

Potvrđeno je da je 50-godišnjak zaražen prošlog mjeseca dok je radio kao vozač za kinesku kompaniju.

Kambodža je prijavila samo 1.163 slučaja zaraze korona virusom od kada je počela pandemija, ali se trenutno bori sa lokalnim izbijanjem zbog kojeg se zarazilo na stotine ljudi.

Prema podacima lokalnog ministarstva zdravstva, porijeklo izbijanja novog širenja virusa pronađeno je u strancu koji je prekršio pravila karantina i otišao u noćni klub početkom februara. To je dovelo do širenja zaraze i do odluke vlade da najave dvosedmično zatvaranje svih javnih škola, kina, kafića i područja za zabavu u Phnom Penhu.

U četvrtak je zabilježeno 39 novih slučajeva lokalne transmisije.

Kako se korona virus širi, tako je ugašeni luksuzni hotel u glavnom gradu Kambodže pretvoren u bolnicu sa 500 kreveta, a vlasti provode novi zakon kojim se izriču kazne zbog kršenja zddravstvenih mjera.

Država je također počela sa kampanjom vakcinacije u februaru sa 600.000 doza Sinopharmove vakcine. Također ovog mjeseca su primili 324.000 doze AstraZeneca vakcine koja je proizvedena u Indiji.

XS
SM
MD
LG