Dostupni linkovi

Prvi sastanak najviših zvaničnika SAD i Kine 18. marta


Anthony Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony) sastaće se sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jiem 18. marta tokom posete Aljasci, saopštio je 10. marta iz Stejt departmenta.

To će biti prvi susret na visokom nivou zvaničnika dve zemlje od dolaska administracije prednednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Iz Stejt departmenta je saopšteno da će sastanku prisustvovati i savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven (Jake Sullivan), kao i da će dve strane razgovarati o brojnim pitanjima.

Šef američke diplomatije rekao je da će sa kineskim zvaničnicima razgovarati o pitanjima o kojima se SAD i Kina ne slažu. Blinken nije izneo druge detalje.

Razgovori sa Kinom uslediće nakon posete Blinkena Japanu i Južnoj Koreji.

Bajden i kineski predsednik Si Đinping imali su prvi telefonski razgovor prošlog meseca i sporili su se u vezi sa nekoliko pitanja.

Administracija američkog predsednika izdvojila je 4. marta "rastuće rivalstvo s Kinom, Rusijom i drugim autoritarnim državama" kao ključni izazov s kojim se SAD suočavaju.

Državni sekretar SAD Blinken opisao je američki odnos sa Kinom kao "najveći geopolitički test 21. veka".

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je 7. marta da je Peking voljan da komunicira sa SAD) na osnovu obostranog poštovanja i da se nada da će Vašington što je pre moguće ukloniti "nerazumne" zabrane saradnje.

SAD i Kina su u sporu oko uticaja u indijsko-pacifičkom regionu, ekonomskih postupaka Pekinga, Hong Konga, Tajvana i poštovanja ljudskih prava u regionu Sinđijang.

Tokom administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump), Sjedinjene Države uvele su niz sankcija Kini i njenim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG