Dostupni linkovi

Erdogan i Putin označili početak izgradnje reaktora u Turskoj


Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan na video konferenciji, 10. mart
Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan na video konferenciji, 10. mart

Predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) i Vladimir Putin označili su 10. marta video vezom početak izgradnje trećeg nuklearnog reaktora u elektrani Akuj, na jugu Turske, uz obećanje da će nastaviti blisku saradnju.

Erdogan rekao je da će ta elektrana koja će imati četiri reaktora, uvesti Tursku u "ligu zemalja s nuklearnom energijom" i nazvao je "simbolom tursko-ruske saradnje".

Rusija gradi prvu nuklearnu centralu u Turskoj na obali Sredozemnog mora u provinciji Mersin o čemu su dve države potpisale sporazum 2010. godine i izgradnju počele 2018. godine.

Tada je saopšteno da će investicija u prvu rusku nuklearnu elektranu koju će graditi ruski Rosatom preći 20 milijardi dolara.

Turska je sada u velikoj meri zavisna od uvoza električne energije, a ministar energetike te zemlje rekao je da će nuklearna elektrana podmiriti 10 odsto domaćih potreba.

Erdogan je rekao da će prvi reaktor početi da radi 2023. godine, na stogodišnjicu Republike Turske. U planu su ukupno četiri reaktora.

Turski predsednik je rekao da je saradnja Ankare i Moskve ključna i za regionalnu stabilnost i naveo Libiju, Nagorno-Karabah i Siriju. Turska i Rusija podržavaju suprotstavljene strane u ovim sukobima.

Govoreći iz Moskve, Putin je nuklearku nazvao "zaista vodećim projektom".

Turski projekti za nuklearnu energiju u regionu podložnom zemljotresima izazvali su zabrinutost susednih zemalja Grčke i Kipra, gde su i grupe kiparskih Grka i kiparskih Turaka izrazile snažno protivljenje.

Putin u Ankari
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

XS
SM
MD
LG