Dostupni linkovi

U Crnoj Gori osam preminulih i više od 600 novoinficiranih


Montenegro -- People walking in Podgorica (mask, masks, coronavirus, covid), December 23, 2020.
Montenegro -- People walking in Podgorica (mask, masks, coronavirus, covid), December 23, 2020.



Osam preminulih i 654 novoinficiranih korona virusom je dnevni epidemijski bilans u Crnoj Gori, saopštio je 10. marta Institut za javno zdravlje (IJZ).

Ukupno je 9.124 inficiranih, najviše u Podgorici 3.420, Nikšiću 1.354 i Bijelom Polju 558.

I pored galopiranja epidemije, granice Crne Gore i dalje ostaju otvorene za većinu zemalja regiona.

"Osim za ulazak iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije, za ulazak u Crnu Goru će biti potreban negativan PCR, brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, pozitivni serološki nalaz na antitijela klase IgG koji nije stariji od mjesec, ili odgovarajuća potvrda da je osoba vakcinisana", kazao je direktor IJZ Igor Galić.

Novim mjerama koje su objavljene 10. marta, zabranjuje se rad tržnih centara i štandova u svim primorskim gradovima (Budva, Tivatu, Kotoru, Herceg Novi, Bar, Ulcinj), glavnom gradu Podgorici, te Cetinju, Nikšiću, Plužinama i Pljevljima.
Za stanovnike tih gradova važi i zabrana kretanja izvan opština, te zabrana rada ugostiteljskih objekata, kladionica, fitnes centara i teretana.

Škole prelaze na online sistem rada, a vrtići se zatvaraju.

"Ove mjere će važiti sedam dana i usaglašavaće se zavisno od situacije", kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i dodala da su bolnički kapaciteti za kovid bolesnike povećani, ali nije navela za koliko postelja.

U odnosu na taj novi broj, popunjenost bolničkih kapaciteta je 67 posto, kazala je Borovinić Bojović, navodeći da je angažovano dodatnih 230 medicinskih sestara i pet ljekara sa biroa rada.

Crna Gora je na prvom mjestu u regionu po broju aktivno oboljelih (1.439) i hospitalizovanih (77) od COVID-a 19 na 100 hiljada stanovnika.

Ima i najveću četrnaestodnevnu incidenciju sa 1.243 novih slučajeva infekcije na 100 hiljada stanovnika u prethodnih 14 dana.

Od početka epidemije je korona virusom zaraženo 81.457 osoba, a preminulo ih je 1.100.

XS
SM
MD
LG