Dostupni linkovi

WHO: Gotovo svaka treća žena u svetu žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja


Umjetnička instalacija u Albaniji koja simbolizira osudu nasilja nad ženama. Instalacija je postavljena povodom Međunarodnog dana žena

Gotovo svaka treća žena u svetu suočila se najmanje jednom sa fizičkim ili seksualnim nasiljem, pokazalo je novo istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i partnerskih organizacija, prenosi Beta pisanje Associated Pressa.

U do sada najobimnijim istraživanju o nasilju nad ženama obuhvaćeno je 158 zemalja i žene i djevočice starije od 15 godina.

Zatvoriti krug nasilja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Generalni direktor WHO-a Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da rezultati predstavljaju "užasavajuću sliku" koja zahteva akciju vlada i zajednica.

"Procena je da se 736 miliona žena, gotovo svaka treća na svetu, najmanje jednom u životu suočila ili s nasiljem u vezi, ili seksualnim nasiljem osobe koja joj nije partner ili sa oba", kazao je Gebrejesus.

Istraživanje je pokazalo i da takvo nasilje počinje rano pošto se četvrtina devojaka koje su bile u vezi suočila sa nasiljem partnera pre ulaska u pozne dvadesete godine.

Podaci se odnose na period od 2010. do 2018. godine, tako da ne obuhvataju uticaj pandemije COVID-19.

Prema više istraživanja, tokom epidemije je došlo do rasta broja slučajeva porodičnog nasilja u mnogim oblastima gde je uvedena zabrana kretanja radi suzbijanja virusa.

Gebrejesus je pozvao vlade, pojedince i zajednice da pomognu rešavanju problema, reformom diskriminatornih zakona, jačanjem ekonomskih prava žena, seksualnim obrazovanjem i osporavanjem normi koji "praštaju nasilje nad ženama".

XS
SM
MD
LG