Dostupni linkovi

Predavačica iz Australije kaže da je i Iranu bila izložena 'psihičkom mučenju'


Kylie Moore-Gilbert u Teheranu u novembru prošle godine
Kylie Moore-Gilbert u Teheranu u novembru prošle godine

Kylie Moore Gilbert, bitansko australskog porijekla koja je bila zatvorena u Iranu više od dvije godine zbog široko kritikovanih optužbi za špijunažu, kaže da u zatvoru bila izložena “psihološkom mučenju”.

Predavačica islamskih studija na Univerzitetu u Melburnu, Moore Gilbert se nakon odsluženih 804 dana desetogodišnje zatvorske kazne vratila u Australiju.

Ona je oslobođena u novembru prošle godine u zamjenu za puštanje na slobodu tri Iranca koji su bili pritvoreni na Tajlandu. Moore Gilbert je u razgovoru za Sky News rekla da je držana u samnici.

“To je ekstremna soba u samnici osmišljena da vas slomi. To je psihološko mučenje. Potpuno poludite. To je toliko štetno. Rekla bih da sam osjećala fizičku bol zbog psihološke traume”, rekla je ona.

Ona je također rekla da su je pripadnici Islamske revolucionarne garde pokušali regrutovati kao špijunku “više puta”.

U zatvoru se nalazila od septembra 2018. godine.

Iran je posljednjih godina uhapsiodesetine stranaca i dvojnih državljana zbog optužbi za špijunažu za koje vlade drugih zemalja kažu da su neutemeljene.

Kritičari kažu da Iran koristi takve proizvoljne pritvore kao dio talačke diplomatije za izvlačenje ustupaka od zapadnih zemalja, što Teheran poriče.

XS
SM
MD
LG