Dostupni linkovi

EU odbacuje optužbe za 'nacionalizam vakcina'


Charles Michel

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel odbacio je u utorak optužbe za “nacionalizam vakcinama” koje su iznesene na račun Evropske unije, te je ujedno rekao da dok su Sjedinjene Države i Velika Britanija uvodile zabrane na izvoz vakcina, EU nije prestala sa izvozom.

Evropska unija našla se na udaru zbog procesa vakcinacije koji ide mnogo sporije no u Britaniji ili Sjedinjenim Državama. Kritike stižu jer su za sada siromašnim zemljama isporučili mnogo manje vakcina no Kina, Rusija ili Indija.

Predsjednik Evropskog vijeća rekao je da bez Evropske unije ne bi bilo moguće “razviti i proizvesti nekoliko vakcina u manje od godinu dana, a solidarnost EU je pomogla siromašnim zemljama da dobiju prve doze”, prenosi Reuters. On se također osvrnuo na “visoko reklamiranu” isporuku vakcina Rusije i Kine u druge države.

“Ne bismo smjeli dopustiti da nas zavaraju Kina i Rusija, dva režima koji imaju vrijednosti koje su manje poželjne vrijednosti od naših, dok oni organizuju veoma ograničene ali visoko reklamirane operacije dostave vakcina drugim državama”, rekao je Michel. On je također rekao da su Kina i Rusija vakcinisale manje ljudi u svojim državama no EU.

“EU neće koristiti vakcine u propagandne svrhe. Mi promovišemo naše vrijednosti”, rekao je on.

Michel je također rekao da će EU u narednim mjesecima postati svjetski proizvođač virusa. Za sada u EU su odobrene vakcine Pfizera i BioNTecha, Moderne i AstraZenece. Iako nije odobrena, pojedine EU zemlje poput Mađarske i Slovačke nabavile su i ruske Sputnik V vakcine.

XS
SM
MD
LG