Dostupni linkovi

Meksiko Siti: Na protestu povodom Dana žena povređeno 19 osoba


Meksiko Siti, 8. mart 2021.
Meksiko Siti, 8. mart 2021.

Petnaest policajaca i četiri civila povrijeđeni su tokom protesta povodom Međunarodnog dana žena u Meksiko Sitiju, saopštilo je Ministarstvo bezbjednosti, nakon što je više hiljada žena protestovalo zbog nasilja širom zemlje.

Feminističke grupe izašle su na ulice Meksika zahtijevajući se da se prekinu ubistva i zlostavljanje žena u državi u kojoj svaki dan nastrada u prosjeku 10 žena.

Demonstranti su nosili slike ubijenih žena uz natpis "Meksiko ubica žena" i "Nisu me ubili, ali živim u strahu".

Meksiko siti, 8. mart 2021.
Meksiko siti, 8. mart 2021.

U Meksiko Sitiju demonstranti su marširali prema Nacionalnoj palati, sjedištu federalne izvršne vlasti, koja je ranije ograđena i blokirana, kao i oko 30 istorijskih spomenika širom glavnog grada.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador opravdao je ogradu rekavši da se time želi izbjeći nasilje, dok su feminističke grupe to opisale kao "zid srama".

Grupa aktivista srušila je dijelove ograde, a policija je upotrijebila suzavac protiv demonstranata, navodi DPA.

Više od 2.000 nenaoružanih policajaca žena raspoređeno je tokom protesta.

"Postoji mnogo načina da mirno protestujete, uključujući da koristite vaš glas, pa čak i da vrijeđate, ali nemojte bacati bombe, koristiti čekiće i paliti stvari", rekao je predsjednik.

Protesti u Meksiko Sitiju, 8. mart 2021.
Protesti u Meksiko Sitiju, 8. mart 2021.

Osim povrijeđenih 19 lica, privedena su četiri fotoreportera u metrou u Meksiko Sitiju kada ih je policija oborila na pod i stavila im lisice.

Ministarstvo bezbjednosti saopštilo je da je policajac koji je dao naredbu za hapšenje žena suspendovan, kao i svi policajci koji su viđeni na video snimku koji cirkuliše na društvenim mrežama.

Više od 3.700 žena ubijeno je u Meksiku prošle godine, uključujući oko 967 slučajeva koji se odnose na nasilje vezano za pol ili femicid. Tokom pandemije registrovan je povećan broj slučajeva porodičnog nasilja.

XS
SM
MD
LG