Dostupni linkovi

Osuda bilborda sa likom Ratka Mladića u Bratuncu


Bilbord na kojem se, uz haškog osuđenika Ratka Mladića, nalazi i lik predsedavajućeg predsjedništva BiH Milorada Dodika, u Bratuncu je postavilo Udruženje građana "Istočna alternativa"
Bilbord na kojem se, uz haškog osuđenika Ratka Mladića, nalazi i lik predsedavajućeg predsjedništva BiH Milorada Dodika, u Bratuncu je postavilo Udruženje građana "Istočna alternativa"

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić osudio je 7. marta postavljanje bilborda u Bratuncu, gradu u Bosni i Hercegovini (BiH), kojim se čestita rođendan haškom osuđeniku za ratne zločine i genocid u BiH Ratku Mladiću.

U saopštenju iz Salkićevog kabineta pozivaju se nadležne institucije da istraže i kazne one koji su, kako izvor širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Bilbord na kojem se, uz Mladićev, nalazi i lik predsjedavajućeg predsjedništva BiH Milorada Dodika postavilo je Udruženje građana "Istočna alternativa".

Predsednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da na ovaj način žele odati počast "dvojici najvećih zaštitnika srpskog naroda u Republici Srpskoj".

"Ja sam lično postavio bilbord. Mi to radimo unazad dvije, tri godine kako bi iskazali poštovanje prema generalu Mladiću, te Miloradu Dodiku jer su oba rođeni u isti dan", kazao je Pavlović, te dodao da se "ne obaziru na osude koje dolaze".

Osude bilborda sa likom ratnog zločinca

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić naveo je u saopštenju da je veličanje ratnih zločinaca u Bratuncu, Bijeljini i na drugim mjestima u bh. entitetu RS posljedica nepostojanja zakonske regulative i mogućnosti za kažnjavanje počinilaca kao sredstva za prevenciju ovih aktivnosti u budućnosti.

Salkić je zabrinjavajućom ocijenio "inertnost međunarodne zajednice" i visokog predstavnika u BiH (OHR) u odnosu na ove pojave.

"Relativizacija ovih pojava od OHR-a, ali i drugih domaćih i međunarodnih organizacija, bez sumnje će dovesti do dalje radikalizacije, za početak političke, a kasnije moguće i druge prirode", upozorio je Salkić.

Salkić je u saopštenju istakao kako je "bilbord posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću u Bratuncu još jedan u nizu dokaza potrebe da visoki predstavnik nametne zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca".

Ratko Mladić je pred Haškim tribunalom u novembru 2017. godine prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH.

Prvostepenom presudom Mladić je proglašen krivim za deset od 11 tačaka optužnice Tužilaštva u Hagu. Oslobođen je jedino optužbe za genocid počinjen u šest bh. opština tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Tokom procesa koji je počeo 16. maja 2012. izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala. Sud je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica. Suđenje je trajalo ukupno 530 dana.

Žalbe na Prvostepenu presudu uložili su i odbrana i tužilaštvo. Mladić je od Žalbenog vijeća zatražio da produži rokove za postupak podnošenja podnesaka.

Optužnica protiv Mladića prvobitno je podignuta 24. jula 1995.

Nakon što je u bjekstvu proveo skoro 16 godina, on je uhapšen u Srbiji maja 2011. i prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala.

XS
SM
MD
LG