Dostupni linkovi

Policija u Mjanmaru zauzela bolnice, sindikati pozvali na štrajk


Demonstranti beže od suzavca u Jangonu, 7. mart
Demonstranti beže od suzavca u Jangonu, 7. mart

Policija u Mjanmaru zauzela je bolnice i univerzitete i uhapsila stotine demonstranata protiv vojne vlasti, dok je koalicija sindikata zakazala štrajk, prenela je agencija AP.

Tenzije su sve veće u glavnom gradu Jangonu, gde se druge noći zaredom na ulicama čuju pucnji iz teškog naoružanja, i to u vreme policijskog časa koji je počeo u 20 sati po lokalnom vremenu.

Na snimcima postavljenim na društvenim mrežama mogu se čuti i zvukovi šok-bombi.

Video koji je objavila medijska grupa "Myanmar Now" prikazuje vojnike kako tuku muškarce u Jangonu, gde su održana najmanje tri protesta.

Iz više izvora u Jangonu saznaje se da je policija 7. marta tokom noći sprovela racije u nastojanju da uhapsi organizatore i pristalice protestnog pokreta, prenosi AP.

Jedan od opozicionih lidera umro u pritvoru

Opozicioni političar i član stranke svrgnute premijerke Mjanmara Khin Maung Latt umro je u pritvoru 7. marta u toku noći, prenela je agencija Reuters.

Uzrok smrti nije poznat, ali Reuters piše da je njihov dopisnik video fotografiju Latta s krvavom tkaninom na glavi.

Član raspuštenog parlamenta Sithu Maung objavio je na društvenoj mreži Facebook da je Khin Maung Latt uhapšen 6. marta uveče u glavom gradu Jangonu.

Policija se nije oglašavala o ovom slučaju.

Sindikati pozvali na generalni štrajk od 8. marta

Sindikati Mjanmara su uputili zajednički poziv da 8. marta počne generalni štrajk širom zemlje, sa ciljem "potpunog zatvaranja ekonomije" zemlje.

Oni su pozvali na nastavak štrajka dok građanima "ne bude vraćena demokratija".

Pre nekoliko nedelja, protestnom pokretu su se pridružili radnici iz nekoliko industrija, a najviše iz državne železnice i bankarskog sektora.

Veliki protesti svakodnevno traju u mnogim gradovima u Mjanmaru od puča kada je vojska svrgnula civilnu vladu Aung San Suu Kyi, a bezbednosne snage odgovaraju sve većom upotrebom sile i masovnim hapšenjima.

Prema Kancelariji UN za ljudska prava, najmanje 18 demonstranata je ubijeno iz vatrenog oružja 28. februara, dok je 3. marta ubijeno 38 ljudi.

XS
SM
MD
LG