Dostupni linkovi

Sahranjen vladika Atanasije, kršene epidemiološke mjere


Umirovljeni episkop Atanasije, 2018. godina, arhivska fotografija
Umirovljeni episkop Atanasije, 2018. godina, arhivska fotografija

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je u subotu (6.mart) na groblju manastira Tvrdoš u blizini Grada Trebinje (Krajnji jug Bosne i Hercegovine).

Sahrani je prethodila povorka ispred Sabornog hrama u Trebinju do Manastira Tvrdoš. U povorci su učestvovali, pored velikog broja vjernika i sveštenstva, premijerka Republike Srpske (RS, jedan od dva entiteta u BiH), premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, te ministri u vladama RS i Crne Gore.

Patrijarh Porfirije je, u oproštajnom pismu koje je na nakon opijela ispred Sabornog hrama u Trebinju pročitao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, istakao da je, uz svete Justina i Nikolaja, vladika Atanasije "najplodniji i vjerovatno u svetu najpriznatiji i najpoznatiji srpski bogoslovski i naučni pisac".

U dijelu opština u Hercegovini, u bh. entitetu Republika Srpska, proglašena je i dvodnevna žalost zbog smrti umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije preminuo je 4. marta u bolnici u Trebinju, gdje se liječio od korona virusa.

U Sabornom hramu u Trebinju je 5. marta izloženo tijelo umirovljenog episkopa, a brojni vjernici došli su da se poklone njegovom odru.

Iz snimaka sahrane vidljivo je da su bile prekršene epidemiološke mjere. Sahrani je prisustvovao mnogo veći broj osoba nego što je to dozvoljeno, od kojih većina prisutnih nisu nosili masku, niti su se pridržavali propisane distance.

Na opijelu građani su prilazili i ljubili krst, ikonu i kovčeg sa prekrivenim tijelom vladike Atanasija koji je preminuo od posljedica zaraze korona virusom.

Time se gotovo ponovila situacija sa sahrane mitropolita crnogorskog Amfilohija, 1. novembra u Podgorici. Amfilohije je takođe preminuo od posljedica zaraze korona virusom.

Na sahrani u Hramu Hristovog vaskrsenja bio je izložen otvoreni kovčeg sa tijelom mitropolita. Sveštenici, najveći dio vjernika kao i pojedini političari nisu nosili maske ni poštovali fizičku distancu.

Uprkos apelu nadležnih, kao i Srpske pravoslavne crkve, i tokom obreda sahrane patrijarha Irineja, 22. novembra u Beogradu, primijećeni su slučajevi kršenja mera koje su u Srbiji na snazi zbog pandemije COVID-19.

Episkop Atanasije Jevtić rođen je u selu Brdarici, u šabačko-valjevskom kraju u Srbiji, 1938. godine. Prije dolaska u Hercegovinu bio je episkop banatski. Izabran je za episkopa zahumsko-hercegovačkog 1992. godine, na početku rata u Bosni i Hercegovini.

Zbog teške povrede je 1998. godine zamolio da bude umirovljen, a godinu dana kasnije je na njegovo mesto izabran episkop Grigorije.

XS
SM
MD
LG