Dostupni linkovi

Ghani: Spremni smo na razgovore s talibanima o održavanju izbora


Predsjednik Afghanistana Ashraf Ghani tokom obraćanja 6. marta u Kabulu
Predsjednik Afghanistana Ashraf Ghani tokom obraćanja 6. marta u Kabulu

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani izjavio je u subotu, u svojim nastojanjima na mirovnim pregovorima s talibanima, kako je njegova vlada spremna da raspravlja o održavanju novih izbora, insistirajući da bi se svaka nova vlada trebala oformiti kroz demokratski proces.

"Transfer vlasti princip je o kome nema pregovora za nas", poručio je Ghani poslanicima na otvaranju parlamentarne sjednice u Kabulu, javlja agencija Reuters.

"Stojimo spremni da održimo slobodne, poštene i inkluzivne izbore pod okriljem međunarodne zajedice. Također možemo razgovarati o datumu održavanja izbora i donijeti zaključak", kazao je.

Predsjednik Ghani sastao se s američkim specijalnim izaslanikom za Afganistan Zalmayom Khalilzadom u Kabulu tokom prošle sedmice kako bi raspravljali o načinima davanja poticaja zakočenim mirovnim pregovorima s talibanskim predstavnicima u Kataru. Nakon razgovora u Kabulu, Khalilzad je otputovao u Katar.

Administracija američkog predsjednika Joa Bidena započela je s razmatranjem svoje strategije za Afganistan, uključujući sporazum postignut s talibanima u 2020. koji je otvorio put za razgovore između pobunjenika i afganistanske vlade.

Afganistanski zvaničnici i zapadni diplomati saopćili su da je tokom posjete Kabulu Khalizad spomenuo ideju uspostave prelazne vlade nakon okupljanja afganistanskih i talibanskih čelnika na multilateralnoj konferenciji izvan zemlje.

Ghani je, međutim, kazao da je jedini put da se formira vlada putem izbora.

"Savjetujem onima koji pokušavaju proći kroz ovu ili onu kapiju kako bi osvojili vlast da je politička sila u Afganistanu ta kapija i njen ključ su glasovi afganistanskog naroda. Svaka institucija može napisati fantaziju na komadu papira koja bi predložila rješenje za Afganistan. Takvi papiri ispisivani su u prošlosti i bit će pisani u budućnosti. Naša garancija je naš Ustav", izjavio je afganistanski čelnik.

Izabran prije dvije godine, Ghani je tek na pola puta u svom petogodišnjem mandatu.

Nasilje i ciljana ubistva buknuli su otkako je afganistanska vlada započela pegovore s talibanima u septembru prošle godine uz američku podršku, a zapadni sigurnosni zvaničnici tvrde da su pobunjenici, koji već drže velike površine ruralnih regija, počeli da preuzimaju teritorije u okolni afganistanskih mjesta i gradova, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG