Dostupni linkovi

Crna Gora: Devet preminulih, 574 zaraženih


Vakcinacija u Podgorici, 23. februar
Vakcinacija u Podgorici, 23. februar

U Crnoj Gori je korona virus otkriven kod još 574 osobe, a registrovano je devet smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ) u petak, 5. marta.

Uz oporavljenih 506 pacijenata, aktivnih slučajeva je trenutno 8.903. Ukupan broj inficiranih od početka pandemije je povećan na 78.634, a preminulo je 1.048 osoba.

Vakcinacija građana počeće u podgoričkom Domu zdravlja 8. marta, saopšteno je iz te ustanove.

U početku će imunizacija biti organizovana na šest punktova u glavnom gradu, a prva prioritetna grupa biće osobe starije od 80 godina.

Istraživanje objavljeno 5. marta pokazuje da malo više od polovine građana Crne Gore namjerava da se vakciniše.

To je potvrdilo njih 51 posto, u oređenju sa 44 posto građana koji su mjesec ranije naveli da bi se vakcinisali, navodi se u istraživanju agencija IPSOS, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a.

"Februarsko istraživanje javnog mnjenja u vezi s COVID-19 u Crnoj Gori pokazuje da bi 53% građana koji namjeravaju da se vakcinišu to učinili čim vakcina postane dostupna. U januaru je ta vrijednost bila 49 odsto", saopštili su organizatori istraživanja.

Ispitanici koji se dvoume oko imunizacije i dalje kao glavne razloge navode zabrinutost zbog brzine odobravanja novih vakcina i njihovih mogućih neželjenih efekata.

Više od dvije trećine građana, njih 76 posto, vjeruje da bi vakcinacija trebalo da bude prioritet za Vladu i građane.

U Crnu Goru je 3. marta stigla donacija Kine od 30.000 doza vakcine Sinofarm, a do kraja aprila se očekuje još 200 hiljada ugovorenih doza.

Iz Ministarstva zdravlja dodaju i da je sa Rusijom dogovoreno još 200 hiljada vakcina Sputnjik V.

Imunizacija je počela 20. februara, kada su prve vakcine primili štićenici i zaposleni u Domu starih Risan.

XS
SM
MD
LG