Dostupni linkovi

Harris: Protivljenje SAD istrazi ratnih zločina na palestinskim teritorijama


Potpredsednica SAD na sastanku u Beloj kući, arhivska fotografija

Potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kamala Haris (Harris) je izrazila „potpuno protivljenje“ američke administracije da Međunarodni krivični sud započne istragu navodnih ratnih zločina na palestinskim teritorijama, saopšteno je nakon razgovora Haris sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu).

Međunarodni krivični sud je 3. marta najavio da će otvoriti istragu o ratnim zločinima na području Zapadne obale, istočnom Jerusalimu i pojasu Gaze, koja će obuhvatiti obe strane u sukobu. Glavna tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda Fatou Bensouda rekla je da će istraga pokrivati događaje od juna 2014. godine.

Stejt department SAD je, takođe 3.marta, osudio tu odluku, navodeći da sud nema ovlašćenje da pokrene istragu, a palestinska uprava koja vlada autonomnim područjima na Zapadnoj obali pozdravila je pokretanje istrage.

Haris i Netanjahu su razgovarali i o pandemiji korona virusa i iranskom nuklearnom programu, saopštio je Netanjahuov kabinet. Bio je to njihov prvi razgovor od inauguracije predsednika SAD Džozefa Bajdena 20. januara.

"Premijer je rekao da ćemo nastaviti da jačamo našu obaveštajnu i bezbednosnu saradnju i da je on potpuno posvećen sprečavanju Irana da razvije nuklearno oružje namenjeno našem uništenju", dodaje se u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

Kabinet potpredsednice SAD je naveo da je dogovoren nastavak saradnje o iranskom nuklearnom pitanju i "opasnom regionalnom ponašanju (iranskog) režima".

Bajden je najavio nameru da se ponovo pridruži nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom, sa čim se Netanjahu ne slaže jer se tom dokumentu oštro protivio kad je sklopljen 2015. godine.

Izraelski lider je hvalio odluku Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa da izađe iz sporazuma 2018. godine.

Haris je takođe čestitila Netanjahuu na izraelskom uspešnom programu vakcinacije i dogovorena je pojačana saradnja u oblasti zdravstva, vodosnabdevanja, zelene energije.

XS
SM
MD
LG