Dostupni linkovi

Pojačano obezbeđenje na Capitolu zbog mogućeg upada ekstremista


Policija i pripadnici Nacionalne garde na ulazu u Capitol u Vašingtonu, 4. mart


Policija Kapitol hila u Vašingtonu saopštila je da je ozbiljno shvatila obaveštajne podatke o potencijalnom organizovanom upadu militantnih grupa u Kongres 4. marta.

"Pojačali smo obezbeđenje, uključujući i fizičke barijere, ali i veći broj policajaca, kako bismo osigurali da Kongres i građani budu zaštićeni. Radimo sa lokalnim, državnim i federalnim agencijama kako bismo otklonili bilo kakvu pretnju", navodi se u saopštenju, a prenosi Glas Amerike.

Nadležni su saopštili da desni ekstremisti koji su planirali upad u Kongres pripadaju grupi pristalica bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump), koji su 6. januara upali u Kongres kako bi sprečili potvrdu pobede Džoa Bajdena (Joe Biden) na predsedničkim izborima.

Predstavnički dom američkog Kongresa otkazao je planiranu sednicu 4. marta posle upozorenja policije Kapitol hila da je moguć upad militantne grupe u zgradu, po ugledu na nerede u Kongresu 6. januara.

Predstavnički dom je trebalo da raspravlja o predlogu zakona o reformi policije. Ali, jedan od članova tog tela je rekao da upozorenje policije, bazirano na podacima obaveštajnih službi, predstavlja veliki rizik i da su zato izmenjeni planovi.

Senat je u četvrtak, 4. marta, nastavio sa radom.

Oko Kongresa i patroliraju pripadnici Nacionalne garde, a policija Kapitola zatražila je od Pentagona da produži njihovu misiju u američkoj prestonici za još dva meseca, prenosi agencija Rojters pozivajući se na neimenovanog odbrambenog zvaničnika.

Zvaničnik je naveo da će zahtev biti razmotren i dodao da je veoma verovatno da će biti odobren. Angažman pripadnika garde trebalo je da bude okončan 12. marta.

Trenutno je u gradu raspoređeno oko 5.200 pripadnika Nacionalne garde.

U upadu nasilnih Trampovih pristalica, u kojoj je prema saopštenju nadležnih bilo više desničarskih ekstremista, u zgradu Kongresa 6. januara poginulo je petoro ljudi, među kojima i jedan policajac. Među uhapšenima su bili članovi desničarskih organizacija Ponosni momci i Čuvari zakletve.

Haos unutar američkog Kongresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

XS
SM
MD
LG