Dostupni linkovi

Švedska preporučila vakcinu AstraZeneca za starije od 65 godina


Vakcina AstraZeneca

Švedske vlasti od 4. marta preporučuju vakcinu AstraZeneca protiv korona virusa za starije od 65 godina na osnovu novih britanskih istraživanja, prenela je agencija AFP.

Ta vakcina se do sada nije preporučivala starijim od 65 godina zbog nedovoljnih podataka o efikasnosti kod te starosne grupe.

"Sada tri velike studije u Velikoj Britaniji pokazuju da vakcina AstraZeneca ima dobar zaštitni efekat, čak i za ljude starije od 80 godina, i da je zaštitni efekat uporediv sa efektom ostalih odobrenih vakcina", navodi se u saopštenju zdravstvenih vlasti.

Nemačka je 4. marta isto preporučila, Belgija je to učinila dan ranije, dok Francuska preporučuje vakcinu AstraZeneca za osobe između 65 i 75 godina, javlja AFP.

Vakcina Oxford-AstraZeneca široko se koristi u Velikoj Britaniji, ali nekoliko zemalja EU ograničavalo je na mlađe od 65 godina.

EU regulator za lekove odobrio je vakcinu AstraZeneca za sve odrasle osobe, ali na svakoj je članici da postavi svoju politiku uvođenja.

Britanski istraživači naveli su u preliminarnim nalazima početkom prve sedmice marta da je jedna doza vakcine Pfizer) ili AstraZeneca protiv COVID-19 smanjila rizik od hospitalizacije kod osoba starijih od 70 godina za 80 odsto, u odnosu na ljude slične dobi koji nisu bili vakcinisani.

Britanska studija koju je vodila Engleska agencija za javno zdravstvo proučila je zdravstvene kartone povezane sa 7,5 miliona ljudi starijih od 70 godina u Engleskoj, što je čini jednom od najvećih takvih studija objavljenih do danas.

XS
SM
MD
LG