Dostupni linkovi

Osude napada na LGBT osobu u Podgorici


Parada ponosa u Podgorici, 2017.
Parada ponosa u Podgorici, 2017.


Predstavnici međunarodne zajednice u Crnoj Gori, premijer Zdravko Krivokapić i političke partije oštro su osudili napad na pripadnika LGBT populacije, 3. marta u Podgorici, zatražili hitnu istragu i procesuiranje napadača.

Oglasila se i policija koja je saopštila da intenzivno radi na rasvjetljavanju ovog događaja.

"Oštećeni je prijavio da su ga sinoć (3. marta) oko 19 časova ispred njegove porodične kuće napala dva nepoznata muška lica kojom prilikom je on zadobio lake tjelesne povrede, te su od njega otuđili novac i ručni sat", navedeno je iz policije.

Predsjednica Upravnog odbora podgoričkog LGBT Foruma Bojana Jokić objavila je da su nepoznata lica mladiću iscrtala krst u predjelu grudi, da su mu nanesene i druge povrede, i da je pokraden.


Premijer Krivokapić je na svom tviter profilu objavio da osuđuje napad, kao i da očekuje brzu reakciju nadležnih.


Američka ambasada u Crnoj Gori osudila je napad na člana LGBTIQ zajednice u Podgorici 3. marta uveče.

Oni su pozvali nadležne da reaguju brzo kako bi osigurali da pravda bude zadovoljena.

Oana Kristina Popa apelovala je na efikasnu istragu i privođenju počinioca pravdi.


Građanski pokret URA, saopštio je da je ovaj napad "monstruozan i govori mnogo o stanju svijesti naših građana".

Demokratska partija socijalista takođe je osudila napad, dodajući da "Crna Gora polako, ali sigurno postaje nebezbjedna država za svakog ko je od strane nekih pojedinaca ocijenjen kao drugačiji".

Povodom napada reagovano je i iz Socijaldemokratske partije, koja je ocijenila neprihvatljivim da se "u trećoj deceniji 21. vijeka dešavaju okrutni i nasilnički napadi iz mržnje po bilo kom osnovu a posebno zbog pripadnosti LGBT zajednici".

Sa događajem je upoznato i Više državno tužilaštvo u Podgorici koje se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela koje bi bilo u njihovoj nadležnosti nakon čega je policija o događaju obavijestila Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.

XS
SM
MD
LG