Dostupni linkovi

Izrael odlučuje o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom


Povratak izraelskog tenka iz Pojasa Gaze (avgust 2014.)
Povratak izraelskog tenka iz Pojasa Gaze (avgust 2014.)

Izrael bi tek trebalo da odluči da li će sarađivati sa istragom Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu o navodnim zločinama počinjenim na palestinskim teritorijama, rekao je danas jedan visoki zvaničnik Ministarstva pravde.

Odluka odlazaće glavne tužiteljke suda Fatu Bensuda (Fatou Bensouda) da istraži izraelske vojne akcije i širenje jevrejskih naselja na teritorijama osvojenim u Šestodnevnom ratu 1967. godine je objavljena juče, a premijer Izraela Benjamin Netanjahu je osudio takav potez, označivši ga "suštinom licemerja i antisemitizma".

Zamenik vrhovnog tužioca za međunarodno pravo Roj Šondorf (Roy Shcondorf) izjavio je za izraelski vojni radio da je odluka suda vođena "političkim motivima" i da je otvaranje istrage neopravdano, ali Izrael nije u potpunosti odbacio učešće.

"Ponašanje suda do sada, a posebno tužiteljke, ne uliva veliko poverenje u način na koji će se procedure odvijati", rekao je on, dodavši da je "veliko pitanje vrednost saradnje".

Sud će se usredsrediti na ključnu politiku Izraela u poslednjim godinama, vojne operacije protiv palestinskih ekstremista u Pojasu Gaze, posebno tokom razornog rata 2014. godine i izgradnju stanova za Jevreje na okupiranoj Zapadnoj obali i anektiranom istočnom Jerusalimu.

Palestinska uprava koja vlada autonomnim područjima na Zapadnoj obali pozdravila je odluku suda, a Stejt department SAD je rekao da se protivi otvaranju istrage.

XS
SM
MD
LG