Dostupni linkovi

Traži se izvinjenje premijera iz Bihaća zbog susreta s njemačkim desničarima


Mustafa Ružnić (s maskom na licu) i njemački političari iz desničarske Alternative za Njemačku Andreas Wild (drugi slijeva) i Gunnar Lindemann (u sredini), Bihać (3. mart 2021.)
Mustafa Ružnić (s maskom na licu) i njemački političari iz desničarske Alternative za Njemačku Andreas Wild (drugi slijeva) i Gunnar Lindemann (u sredini), Bihać (3. mart 2021.)

Stranka demokratske akcije (SDA) Unsko-sanskog Kantona (USK) uputila je kritike predsjedniku Vlade tog kantona Mustafi Ružniću koji se 3. marta susreo sa predstavnicima njemačke ekstremne desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

Na službenoj stranici Vlade USK je objavljeno kako je kantonalni premijer Ružnić razgovarao sa poslanicima Skupštine grada Berlina.

"Predstavnici Skupštine Berlina Andreas Wild i Gunnar Lindemann, sa saradnicima, izrazili su želju da, u okviru posjete BiH, sa premijerom Ružnićem razgovaraju o općoj ekonomsko-socijalnoj situaciji u ovom dijelu BiH, kao i o problemima uzrokovanim migrantskom krizom na teritoriji Unsko-sanskog kantona, te da, u okviru svojih mogućnosti, pomognu u traženju rješenja problema", navodi se na službenoj stranici Vlade USK.

SDA traži da se premijer izvini, navodeći da je ta stranka pod nadzorom i u Njemačkoj.

"Dok Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka Njemačke stavlja tu stranku pod obavještajni nadzor zbog opasnosti koje prijete od njenog djelovanja i ekstremističkih stavova, Ružnić dočekuje zvaničnike te stranke i učestvuje u njihovoj kampanji širenja ksenofobije i antimuslimanskog rasizma, po kojoj je ta stranka poznata", navodi se u saopštenju SDA USK.

Predsjednik Vlade USK nije odgovorio na poziv Radija Slobodna Evropa 4. marta.

Ružnić je član političke partije A-Stranka demokratske akcije. Na ovu poziciju je imenovan 2019. godine, nakon opštih izbora i to mu je drugi premijerski mandat.

Njemačka domaća obavještajna agencija istražuje krajnju desnicu Alternativa za Njemačku (AfD), najveću opozicijsku stranku u njemačkom parlamentu.

Potez dolazi uoči nacionalnih izbora u Njemačkoj, koji su zakazani za septembar 2021. To je prvi put od 1945. godine i kraja Drugog svjetskog rata da je neka stranka pod nadzorom.

Krajnje desničarska Alternativa za Njemačku pod nadzorom je zbog sumnje da pokušava podrivati njemački demokratski ustav, javljaju njemački mediji.

Ovo je jedan od najdramatičnijih koraka zapadne demokratije da se zaštiti od naleta krajnje desničarskih snaga koje su uznemirile politiku od Evrope do Sjedinjenih Država, piše New York Times.

AfD je započeo kao stranka koja je vodila kampanju protiv članstva Njemačke u euru kao valuti 2013. godine, prije nego što je prihvatio veći antiimigracijski i protuislamski program.

Prije četiri godine AfD postala je prva otvoreno antimigrantska stranka koja je ušla u njemački parlament, a sad je i prva koja se nadzire od nacističke ere.

U Bundestag je 2017. godine AfD ušao zahvaljujući glasačima koji su bili protiv odluke kancelarke Angele Merkel da primi više od milion migranata.

Druge stranke su smatrale da retorika AfD-a doprinosi ozračju mržnje koje potiče na nasilje nad migrantima.

Potez obavještajne agencije BfV uslijedio je nakon dvogodišnjeg pregleda političke platforme AfD-a, a omogućiće agenciji da prisluškuje pozive i razgovore koji uključuju članove AfD-a i kontroliše stranačko finansiranje.

XS
SM
MD
LG