Dostupni linkovi

Godinjak oslobođen optužbi za ratne zločine u Trnovu


Zgrada Suda BiH, Sarajevo (februar 2021.)
Zgrada Suda BiH, Sarajevo (februar 2021.)

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) izrekao je 4. marta prvostepenu presudu u predmetu Edhem Godinjak i drugi kojom su optuženi Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni optužbe da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, saopćeno je iz Suda BiH.

Optuženi su oslobođeni optužbe da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH između pripadnika Armije BiH i Vojske Republike Srpske (RS), u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine, Edhem Godinjak, u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Trnovo, člana Ratnog predsjedništva Skupštine Općine Trnovo, načelnika Štaba Teritorijalne odbrane Trnovo, Medaris Šarić, u svojstvu komandanta Štaba Teritorijalne odbrane Trnovo i Mirko Bunoza komandant jedinica Hrvatske vojske (HV) - Hrvatske obrambene snage (HOS), svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišenja života civila srpske nacionalnosti u selima na području općine Trnovo, protupravnom hapšenju i zatočenju.

Optuženi su oslobođeni optužbe da su, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, planirali, naredili, pomagali u planiranju, pripremanju i učinjenju ubistva, namjernom nanošenju osobi snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, protuzakonitom zatvaranju civila, te da su, kršeći pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima, planirali, naredili, pomagali u planiranju, pripremanju i učinjenju lišenja života, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, nečovječnom postupanju i nanošenju velikih patnji, ozljeda tijela i povreda zdravlja.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u junu 2014. godine za ratne zločine protiv trojice bivših pripadnika Armije BiH koje tereti da su učestvovali u ubistvu najmanje 90 Srba, s područja opine Trnovo, tridesetak kilometara udaljene od Sarajeva.

Suđenje je počelo u julu 2014. godine. Saslušano je desetine svjedoka.

Sud Bosne i Hercegovine je 16. juna 2014. potvrdio optužnicu u kojoj se navodi da su Godinjak, Šarić i Bunoza optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Trnovu, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza komandant jedinica HOS-a.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 24. jula 2014. godine pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, optuženi: Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza su se izjasnili da nisu krivi.

Prvostepena presuda izrečena je 4. marta 2021. godine.

XS
SM
MD
LG