Dostupni linkovi

Konačni rezultati: Samoopredeljenju 58 od 120 mesta u Skupštini Kosova


Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, izborni pobednici, na predizbornom bilbordu u Prištini. Zabeleženo 5. februara 2021.

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) je 4. marta objavila konačne rezultate parlamentarnih izbora, prema kojima je Pokret Samoopredeljenje Aljbina (Albin) Kurtija osvojio ubedljivu pobedu, odnosno osvojio je 58 od ukupno 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova.

Na izborima održanim 14. februara Vjosa Osmani, koja je bila na listi Samoopredeljenja, dobila je najviše glasova, 300.788, a lider te partije Aljbin Kurti nije mogao da se kandiduje zbog problema sa zakonom.

Može li Kurti formirati Vladu?

Pokret Samoopredeljenje neće moći sam da formira vladu jer je neophodna podrška 61-og od ukupno 120 poslanika u Skupštini Kosova. Međutim, nesrpske manjinske zajednice su izrazile spremnost na saradnju sa Samoopredeljenjem.

Kurti je 3. marta izjavio da će imati poršku više od 61-og poslanika za formiranje vlade.

"Sigurno ćemo imati podršku poslanika iz redova egipćanske zajednice Eljberta Krasnićija (Elbert Krasniqi), poslanice iz bošnjačke zajednice Emilije Redžepi i još nekih drugih. Treba nam 61, imaćemo više od 61 glasa", rekao je Kurti.

Kurti je za sada izričit u nameri da u novu vladjauću koaliciju ne uključi ni jednu od albanskih partija.

Rezultati ostalih stranaka

Po konačnim podacima CIK-a Demokratska partija Kosova (DSK) će biti zastupljena sa 19 poslanika u Skupštini, Demokratski savez Kosova je osvojio 15 poslaničkih mesta, a Alijansa za budućnost Kosova osam.

Srpska lista je osvojila svih deset mesta u Skupštini Kosova zagaratovanih za srpsku zajednicu.

Prema Ustavu Kosova, još deset mesta je zagarantovano za ostale manjinske zajednice koje žive na Kosovu a po dva je osvojila Turska demokratska partija Kosova i Romska inicijativa.

Koalicija Vakat, Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Nova demokratska stranka su osvojili po jedno mesto ispred bošnjačke zajednice, a po jedno mesto je dobila i Jedinstvena goranska partija, Nova demokratska inicijativa Kosova koja predstavlja egipćansku zajednicu i Aškalijska stranka za integraciju.

Sada politički subjekti ili kandidati, koji su nezadovoljni konačnim rezultatima izbora, imaju pravo da u roku od 24 sata podnesu žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke, a ukoliko strane budu nezadovoljne odlukom Panela, mogu se obratiti i Vrhovnom sudu.

Nakon što CIK potvrdi konačne rezultate izbora, novi, osmi po redu, saziv Skupštine mora biti konstituisan u roku od 30 dana.

To je formalni proces i ne bi trebalo da dođe do odlaganja, odnosno Kosovo bi novi parlamentarni sastav mogao da dobije tokom marta.

XS
SM
MD
LG