Dostupni linkovi

Ministrica vanjskih poslova BiH dobila poziv da posjeti Moskvu


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković, u srijedu, 3. marta, razgovarala je sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH, Igorom Kalabukhovom, koji joj je uputio zvanični poziv ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova da posjeti Moskvu.

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, predviđeno je da do posjete Bisere Turković dođe krajem ove godine, povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Ministrica Turković je istakla da bi ta posjeta mogla biti dobra prilika za unapređenje odnosa i saradnje u različitim oblastima između dvije države, prije svega u oblasti ekonomije i kulture.

„Sagovornici su se usaglasili da je posjeta u povodu 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa prilika i za potpisivanje nekoliko sporazuma i memoranduma, na čijim će se pripremama raditi u narednim mjesecima“, navodi se u saopštenju.

Ambasador Kalabukhov je naglasio da postoje brojne mogućnosti za učvršćivanje odnosa u svim oblastima, koje su od interesa za obje države. Podsjetio je i na interes Ruske Federacije za otvaranje kulturnih centara u Bosni i Hercegovini, što će, kako je rekao, doprinijeti razvoju saradnje u oblasti kulture.

„Na sastanku je istaknuto da će obje strane, u narednom periodu, početi s pripremama kako bi se ostvarila posjeta ministrice Turković, Moskvi“, saopštio je Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov posjetio je Bosnu i Hercegovinu 15. decembra 2020. godine. Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su da prisustvuju sastanku s njim, zbog, kako su na posebnoj konferenciji za medije objavili, "nipodaštavanja i negiranja BiH".

Lavrov se dan ranije u Istočnom Sarajevu sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i tokom tog susreta nije bila istaknuta državna zastava.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je 14. decembra 2020. godine, ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, tokom posjete BiH, poklonio ikonu Svetog Nikole. Za tu ikonu su mediji iz Republike Srpske pod kontrolom vlasti, naveli da je iz Luganska i da je stara 300 godina.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo je 15. januara, da je Ured glavnog tužitelja Ukrajine pokrenuo postupak u vezi “ilegalnog izvoza” ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

Zbog “afere ikona” u Tužilaštvu BiH je formiran predmet, a u okviru istrage je 4. Februara saslušan i Dodik.

Šta se sve desilo s ikonom za Lavrova?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

S ruskim šefom diplomatije 15. decembra 2020, u Sarajevu se sastala ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i tom prilikom je potpisan Plan konsultacija između BiH i Rusije za period 2020/2021. godinu.

XS
SM
MD
LG